Smeden Lars Mårtensson Ahlberg

Lars Mårtensson Ahlberg med hustrun Amanda Kristina Johansdotter

Lars Mårtensson Ahlberg med hustrun Amanda Christina Johansdotter

Morfars morfar hette Lars Mårtensson Ahlberg. Han föddes i den lilla socknen Lilla Slågarp i Skåne den 8 augusti 1857.  Hans far var Mårten Håkansson och mor Hanna Hansdotter.  Lars hade två äldre bröder, Hans och Jöns, och tre yngre syskon. Hans yngre syskon dog när de var barn. Han växte upp i byn Haglösa som ligger cirka 5 km från Trelleborg. Först bor familjen i Haglösa nr 16 men år 1868 flyttar hans familj till Haglösa boställe. Familjen verkar inte haft det särskilt bra ställt då de benämns som utfattiga i husförhöret. Hans båda bröder lämnar hemmet i oktober 1870. I februari 1871 dör modern i bröstsjukdom. Nu är det bara Lars och fadern kvar. Lars konfirmeras 1872 och samma år flyttar han och fadern till olika ställen i Haglösa. Fadern benämns som utfattig och Lars ansågs väl nu stor nog att klara sig på egen hand. Lars flyttar till nr 2 i Haglösa. Där står han som gossen. Samma sak när han flyttar till Haglösa nr 14 år 1873. Varför han benämns som gosse och inte dräng vet jag inte. Han var ju konfirmerad vilket annars skulle kunna vara brytpunkten för om man står som gosse eller dräng.

Blacksmith_at_work02

En smed i arbete

Det verkar som det är när han bor i Haglösa nr 14  som han kommer in på smedbanan för när han inflyttar till Fosie i november 1874, 17 år gammal,  står han som smedsarbetare. I Fosie blir han blir smedslärling hos smeden Jöns Möller i Hindby nr 7. Fosie är idag en stadsdel i Malmö. Tre år senare, i december 1877, lämnar han Fosie och flyttar till Malmö Sankt Petri. Även här står han  som smedslärling. I Sankt Petri bor han i kvarter 53 Stjernan III och arbetar hos smeden Nils Peter Verngren. I november 1878 flyttar han till Trelleborg. Där står han bland hyresgäster i husförhörslängden. Han benämns fortfarande som smedslärling. År 1880 flyttar han från Trelleborg till Södra förstaden nr 53 i Malmö Sankt Petri. Det står antecknat i husförhörslängden att han kallar sig Ahlberg från 8/3(?)- 1882. Varför han valde just detta efternamn kan man ju undra. Med nytt efternamn far han till Stockholm i april 1882. Stockholm är stort och många böcker att leta igenom så jag har inte lyckats hitta honom där ännu.

Från att han åker till Stockholm och tills jag får korn på honom igen har jag ett glapp på 4 år då jag inte vet var han är eller vad han gör. Någon gång mellan 1882 och 1886 åker han iallafall till Tyskland. Vad han gjorde där vet jag inte utan kan bara gissa. Kanske var det för att arbeta på ett tyskt gods som han åkte dit. Många ungdomar i södra Sverige lockades till arbete på tyska gods under senare delen av 1800-talet. Att åka till Tyskland var en utväg om man inte hade råd med Amerikabiljett. Kanske åkte han dit på en så kallad gesällvandring. En gesällvandring  är en frivillig vandring i anslutning av lärlingstiden inom yrket. Man började med gesällvandringen i slutet av medeltiden och detta var ett krav ända fram till industrialiseringen för att kunna ansöka om mästarprovet. Sen var andra anledningar att lära sig nya arbetstekniker, resa och få livserfarenhet. Jag vet inte om man fortfarande gjorde gesällvandringar eller om det fortfarande var ett krav på 1880-talet för att få avlägga mästarprov. I och med att han var smed så är det väl inte orimligt att det var därför han åkte till Tyskland.

I november 1886  inflyttar han till Malmö Caroli  från Preussen i Tyskland. Han bor då i kvarter 19 Storken. Det står antecknat att han saknar betyg för 9/8-17/11 1886. Var det kanske då han var i Tyskland? I Malmö Caroli stannar han i ungefär 1, 5 år. I februari 1888 flyttar han till en annan del av Malmö, Åkerslund i Malmö Sankt Petri. Ett år senare flyttar han till Varberg.

Ungefär fem månader efter att han har inflyttat till Varberg,  i oktober 1889, gifter han sig med Amanda Kristina Johansdotter. Han är då 32 år och hon 31 år. Hon har den oäkta sonen Gustaf Olander sedan tidigare.

Vid första barnets, dottern Anna, födelse i mars 1890 bor han med sin fru i Varberg men de flyttar i november samma år några kilometer söderut till byn Åhs i Tvååker socken. Här bor de i Åhs nr 1 där Smedjan fanns. När andra dottern, Sigrid Maria, föds i januari 1892 har familjen flyttat till Åhs nr 3.  Här föds också deras fyra andra barn Lars Oskar, Carl Herman, Karin och Ellen Elisabeth. I Åhs nr 3 bor familjen till  i november 1908 då flyttlasset går till  Munkagård i Morup socken där familjen bor i Smedjetorpet. Lars står både som torpare och smed där. I Smedjetorpet stannar de i 8 år och sen flyttar de till Dagsås socken. Där har Lars fått arbete som bysmed i Klev. Han är nu 59 år.

År  1920 bor Lars med sin fru i Klev nr 39 i Dagsås. Även om barnen nu är vuxna bor flera av dem fortfarande hemma. Sonen Lars Oskar, dennes hustru Anna Viktoria Svensson och deras dotter Lilli Ingeborg bor där. Dottern Sigrid Maria bor där med sina tre oäkta barn.

Tio år senare, 1930, bor Lars med sin fru i Klev nr 1. Deras dotterson Erik Gunnar Hilding bor med dem. Det verkar som att Lars och Kristina periodvis hade sina barnbarn boendes hos sig. Även barnbarnet Kristina ska ha bott hos dem en period på 30-talet när äldsta dottern Annas familj splittrades.

Dagsås kyrka

Dagsås kyrka

Lars dör den 1 december 1942. Lars och hans fru är begravda på Dagsås kyrkogård (gravnummer Da 2 45).

 

Lars och hans frus gravsten på Dagsås kyrkogård.

Lars och hans frus gravsten på Dagsås kyrkogård.

 

Detta inlägg publicerades i Morfars sida av släkten och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Smeden Lars Mårtensson Ahlberg

  1. Pingback: Amanda Kristina Johansdotter från Krokstad | Östra Eds-rötter

  2. Hans Sune Rogar Ahlberg 0705218858. skriver:

    Jag heter Roger Ahlberg är son till Sune Helge Ingvar Ahlberg son till Lars Oskar som var son till Lars Mårtensson Ahlberg som ligger på Dagsås Kyrkegård. Vi är 5 syskon Roger .Viveca .Christer .Ulf. Gerry.

Lämna en kommentar