Minne av konfirmation

Konfirmationskort

Konfirmationskort

När jag konfirmerade mig i maj 1991 så bytte vi konfirmationskort med varandra. Ni vet såna där små papperskort med namn, datum för konfirmation och prydd med bild på en blomma eller kyrka. Detta känns som ett ganska nytt påfund men det har jag förstått att det inte är. Sådana här kort byttes redan på min gammelmormors tid.

Jag vet inte om konfirmationen skedde i samma ålder på min gammelmormors tid som 1991 men jag utgår från det. Isåfall bör hon varit ungefär 14 år. I detta fall var det antagligen våren 1920 som Astrid och Signe konfirmerade sig i Östra Eds kyrka. Signe var min gammelmormor, min pappas mormor. Hennes äldre syster Astrid var född 1906 och ett år äldre än Signe. Anledningen till att de konfirmerade sig samma år var att Signe hade fått hoppa över första klass eftersom hon både kunde läsa och räkna när hon skulle börja skolan. Det hade Astrid lärt henne. Så de fick både gå i samma klass och konfirmera sig samtidigt.

Fotona ovan är från konfirmationen i Östra Eds kyrka. Det var ett 40-tal konfirmander som läste för prästen detta året. Signe står längst ut på vänster sida. Kortast av alla men så var hon ju också ett år yngre än de andra. På höger sida står Astrid som nummer två sett från prästen. Jag är inte säker på vem prästen är men jag tror det kan ha varit Herman Brilioth som var präst i Västra och Östra Ed vid den här tiden.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s