Sammanfattning av farfars anor

 

Raukar vid Folhammar

Raukar vid Folhammar

Farfars släkt har sina rötter framförallt på Gotland men även i Småland, Östergötland och Danmark. Jag har letat mig bakåt  i hans föräldrars båda släkter. I några fall sträcker sig sökresultaten bakåt ända till 1500-talet, då är vi som mest 14 generationer bakåt räknat från farfar.  År 1580 föddes Anders Knutsson någonstans i Rone församling. Han var gift med Metta Albrektsdotter som föddes omkring 1587. De två är de äldsta i farfars släktträd på Gotland. Den äldsta som jag hittat är Jens Thögersen, född i slutet av 1400-talet eller början av 1500-tal i Danmark.

På farfars fars sida finns en del smålänningar. Den första smålänningen i släkten såvitt jag vet var skomakaren Johan Westerberg som föddes någonstans i Småland 1738. Den 3 nov 1768 gifte han sig i Linde socken med skolmästardottern Catharina Nilsdotter. Nästa smålänning att ta sig till Gotland var torparen Johannes Andersson som år 1855 tog med sig familjen från Ryssby socken i Kronobergs län.

På farfars morfars sida hittas östgötar av lite finare slag, präster, kyrkoherdar och komministrar. Petrus Andersson Dahlin föddes 1655 i Skällvik i Östergötland. Han var gift med prästdottern Catharina Jonasdotter Austrelius som var född i Östra Stenby i Östergötland. De lämnade Östergötland sent 1600-tal då Petrus fått arbete som kyrkoherde i Sanda socken på Gotland.

På farfars mormors sida hittas danska präster. Sören Jensen var född i den jylländska staden Viborg i Danmark. Han kom från en förmögen och begåvad släkt. Han var kyrkoherde i Silte och Hablingbo och ska vara omnämnd år 1577. Han son Niels Sörensen Gottlandus var kyrkoherde i Vamlingbo och Sundre mellan ca 1618 och 1622 då han var i 25-30-årsåldern. Också han var en förmögen man.
Lauritz Nielsön Helsinburgicus var född 1550 i Helsingborg. Han var Pastor i Barlingbo 1592, sockenpräst i Visby och sedermera biskop på Gotland 1601-1613.

Hur har då hans släkt försörjt sig. Som jag skrivit ovan finns det välbärgade präster och till och med en biskop långt bak bland farfars anor. Det finns nog också en och annan hyfsat välbärgad bonde långt bak i släktträdet. Detta hör förstås inte till vanligheterna utan för som de flesta släktforskare är det många bönder som säkert inte haft det särskilt gott ställt. Jag har också hittat en och annan smed och skomakare. Det finns också ett 10-tal båtsmän i rakt nedstigande led. Ofta är det flera generationers båtsmän på en och samma gren. Min farfar var inte heller den första sjömannen i släkten utan det finns åtminstone ytterligare ett par sjömän bland hans anor. Exempelvis Hans Hemsén som arbetade på sjön mellan åtminstone år 1759 och 1770.

Jämfört med min farmors släkt så har denna sida av släkten varit lite mer äventyrlig och vågat sig utanför Sveriges gränser. Inte bara som sjömän eller båtsmän utan det finns flera personer som utvandrat till Amerika och min farfars faster utvandrade till Sydafrika som missionär i början på 1900-talet.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s