Amanda Kristina Johansdotter från Krokstad

Lars Mårtensson Ahlberg med hustrun Amanda Kristina Johansdotter

Lars Mårtensson Ahlberg med hustrun Amanda Kristina Johansdotter

En liten gren på min morfars sida förgrenar sig ut till Bohuslän och framförallt till Krokstad socken som ligger nordost om Tanum. Det är via min morfars mormor, Amanda Kristina Johansdotter, som jag hamnar där. Enligt uppgift som jag fått från en avlägsen släkting ska hennes tilltalsnamn ha varit Kristina.

Kristina var född på juldagen 1858 i Lerhogen, under gården Hajum, i Krokstad socken. Hennes föräldrar var Johannes/Johan Olofsson/Olsson (f. 1822 †1899) och Olena Christensdotter (f. 1827 †1868). I Lerhogen hade hennes mor växt upp och här bodde Kristinas föräldrar tillsammans med moderns föräldrar Christen Larsson (f.1801 †1873) och Christina Gunnarsdotter (f. 1786 †1858). När morföräldrarna flyttade till Lerhogen stod det som torp i husförhörslängden men från och med Krokstad husförhörslängd för åren 1841 till 1845 går Lerhogen under benämningen backstuga. En backstuga är en liten, enkel stuga belägen på annans mark, bebodd av person(er) som inte huvudsakligen sysslade med jordbruk. Ofta låg dessa stugor på allmänningar. Hur en backstuga såg ut kunde variera, allt från mycket enkla konstruktioner delvis ingrävda i en sluttning, jordkula, till mer normalt byggda mindre hus. I Backstugor bodde ofta gamla och/eller fattiga människor. Många tjänstgjorde som ”pensionärsbostad” för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare (backstusittare).

Kristinas föräldrar verkar inte haft det så gott ställt. Ibland bodde de i Lerhogen hos Olenas föräldrar och ibland var de inhyse någon annanstans i socknen. År 1858 dog Olenas mor och de flyttade då till Lerhogen för att stanna en längre period. Kristinas far började någon gång i början på 1860-talet att arbeta som skräddare och  det anges han vara i husförhörslängderna så länge de sträcker sig.
Såvitt jag vet var Kristina deras första barn. Föräldrarna gifte sig redan 1848 så de borde rimligen ha fått barn tidigare men det har jag inte lyckats hitta isåfall. De fick sedan två söner, Herman född 1864 och Carl Albert född 1868. Olena avled i maj 1868, 1,5 månad efter sista sonens födelse. Troligen i sviter efter förlossningen. I dödsnotisen anges hon vara backstusittare.
Efter moderns död bodde Kristina kvar med fadern och bröderna. Den yngsta brodern dog 1869 och därefter flyttade Kristina med sin far och lillebror Herman till Prästgården i Krokstad. Fadern gifte om sig 1874 och de flyttade till gården Guröd samma år där faderns nya fru bodde. I november 1876 lämnade hon fadern och styvmodern och blev piga på Åseröd gård i socknen. I Åseröd blev hon kvar i fyra år och först i november 1880 flyttade hon till Hajum Klockargården. Där stannade hon i nästan två år. I september 1882 lämnade hon socknen och flyttade till Skövde stad. Ungefär tre år senare lämnade hon Skövde och flyttade till kvarter 10 i Varberg.

I februari 1887 födde hon den oäkta sonen Gustaf Olander i Varberg. Vem som var far till honom vet jag inte. Han fick sedan sin styvfars efternamn. Hon träffade sedan smeden Lars Ahlberg som jag skrivit om i ett tidigare inlägg som ni hittar här. De gifte sig 1889 och fick tillsammans sex barn.

Kristina dog den 26 juli 1947 och ligger begravd tillsammans med sin man på Dagsås kyrkogård (gravnummer: Da 2 45)

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Amanda Kristina Johansdotter från Krokstad

  1. Lotta skriver:

    hej mitt namn är Lotta Ahlberg och kristina var min farmors pappas mamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s