Missionärer i Sydafrika

Raukar på Gotland

Raukar på Gotland

Farfars faster Elisabeth lämnade Sverige och blev missionär i Sydafrika. Jag har lyckats hitta en del om henne och även fått kontakt med levande ättlingar till henne.
Selma Elisabeth Andersson föddes i båtmanstorpet Hesselby grund i den gotländska socknen Linde den 17 september 1878. Här växte hon upp med sina åtta syskon och föräldrar Carl Magnus Andersson Styrman och Gustafva Kristina Lindell. När Elisabeth är 9 år, år 1887, flyttade familjen till Autsarfve i Rone socken.
I Rones husförhörslängd för åren 1893 till 1899 står följande noterat om henne: ”Frejdebetyg utfärdades för Selma Andersson d.28/10 1899 med anledn. af hennes tilltänkta vistelse å Evangelisthemmet Götabro i Kräklinge förs.”  Frejdebetyg var ett betyg som angav mottagarens anseende och rykte. Det skrevs ut av pastorsämbetet till 1908.
Götabro ligger i Kräklinge församling i Örebro län och dit åkte hon för att utbilda sig till missionär inom Helgelseförbundet. Helgelseförbundet uppger att man var den första rörelse i Sverige som officiellt skickade ut kvinnliga evangelister. Om man jämför med andra missionsorganisationer bedrev helgelseförbundet en liten mission i Natal och i Zululand. Elisabeth var ogift när hon åkte till Sydafrika. Att ogifta kvinnor åkte som missionärer var vanligt inom Helgelseförbundet. På Wikipedia går att läsa följande om Helgelseförbundet:

”Helgelseförbundet (HF) var mellan 1887 och 1994 svenskt frikyrkosamfund. Från början var HF ett missionssällskap, men efterhand kom det att bli ett samfund med baptistisk och evangelikal inriktning. 1994 gick Helgelseförbundet, efter fem års samarbete, samman med Fribaptistsamfundet i Helgelseförbundet/Fribaptistsamfundet som i sin tur 1997 gick samman med Örebromissionen och bildade trossamfundet Nybygget kristen samverkan, sedan 2002 kallat Evangeliska Frikyrkan.
Särdrag i HF var bland annat öppenheten för kvinnliga predikanter. Götabro som blev Helgelseförbundets missionsskola utbildade missionärer och evangelister och av de 1 317 personer som hade gått utbildningen 1955 var 658 kvinnor. Till och med den första klassen som gick på Götabro hade kvinnor med, och den kände missionären Fredrik Fransson verkade inte ha haft några betänkligheter med att lära ut till och sända dessa. Kanske detta också berodde på en av Helgelseförbundets starka kvinnor Nelly Hall, som under lång tid satt med i styrelsen för Helgelseförbundet.”

Enligt församlingsboken för Rone så flyttar Elisabeth den 15 juni  1903 till Durban Sydafrika som missionär. Jag har hittat att en E. Andersson f.1878 åker 1903 med avresehamn Southhampton till East London, Sydafrika.

Selma Elisabeth Andersson (1878-1944)

Selma Elisabeth Andersson (1878-1944)

Ungefär två år efter Elisabeth reser hennes blivande man Carl Erhard Lundin till Sydafrika. Han utreste den  30 mars 1905 till Zulu tillsammans med Carl Andersson, som senare antog namnet Alm, och Johan Emil Hjelm.

Carl Erhard Lundin (1881-1944)

Carl Erhard Lundin (1881-1944)

I början bodde de i Imbizana. Carl och Elisabeth gifte sig 1908. I slutet av juli 1908 begav sig Carl till ett område vid Ithongasifloden för att bygga en ny missionstation. Elisabeth stannade kvar i Imbizana och undervisade på skolan. Hennes man Carl etablerade 1910 IThongasi Primary School på landsbygden i Munster, KwaNzimakwe. Vid missionstationen byggdes också ett boningshus som blev deras hem. De fick fyra barn, Bengt (f. 1911), Rut, Sven och Maria.

Carl och Elisabeth på äldre dagar.

Carl och Elisabeth på äldre dagar.

Elisabeth och hennes man Carl avled 1944 med endast en månads mellanrum. De ligger begravda på Ithongasis kyrkogård, i närheten av skolan de startade.

Carls och Elisabeths gravsten på Ithongasis kyrkogård i Munster, KwaNzimakwe.

Carls och Elisabeths gravsten på Ithongasis kyrkogård i Munster, KwaNzimakwe.

År 2010 firades 100-årsjubileum för skolan de startade. Tre av Carl och Elisabeths barnbarn samt ett barnbarnsbarn närvarade vid firandet.

Följande artikel publicerades på Sveriges Ambassads Pretoria hemsida den 22 september 2010:

Sep 22 2010
Skolbesök i KwaZulu Natal
Den svenska missionären Carl Lundin flyttade till Sydafrika i början av förra seklet. 1910 etablerade han IThongasi Primary School på landsbygden i Munster, KwaNzimakwe. Carl och hans fru Selma avled 1944 och begravdes på Ithongasis kyrkogård, i närheten av skolan.
IThongasi Primary School står fortfarande kvar och den 14 september firade skolan 100-årsjubileum. Dagen till ära hade ett stort tält rests för inbjudna bybor från Munster och skolbarn från Ithongasi. Bland de inbjudna gästerna var även Carl och Selma Lundins tre barnbarn – nu boende i Durban – samt tidigare lärare och elever, traditionella ledare, borgmästare och lokala företag som på olika bidragit till skolan med dess drygt 2000 skolbarn. Från ambassadens sida deltog ambassadör Peter Tejler och Johanna Lind. Tal, sång och dans avlöste varandra i den mer än fyra timmar långa ceremonin som efterföljdes av middag på två slaktade får.
I samband med jubileet i Munster gjordes även ett besök till en av Star for Lifes skolor utanför Durban. Star for Life är en svensk organisation som arbeta med hälso- och socioekonomiska effekter av HIV/Aids, bland annat med skolprogram i Sydafrika och Namibia.
Ambassaden fick ett varmt välkomnande på skolan i Umlazi township, med sång av eleverna och en rundvandring på skolan.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Missionärer i Sydafrika

  1. Ping: Carl Lundins artikel om sitt liv i Sydafrika | Östra Eds-rötter

  2. Ping: Farfars farfar- pojken från Småland som blev båtsman på Gotland | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s