Fredrika Gustafva Lindström – från byn Gysinge i Gästrikland till Tullinge sågstuga i Botkyrka

Den här levnadshistorian handlar om farmors farfars mormor, Fredrika Gustafva Lindström. Hon började sitt liv i Gästrikland och slutade det i Botkyrka. Den här kvinnan har gett mig en del huvudbry. Det som ställde till det var att fel födelsedatum (3 juni 1821) och födelseort (Gävle) var antecknat i Botkyrka husförhörslängd. Att jag till slut hittade henne beror på att jag gjorde en efterlysning på Anbytarforum. Tursamt nog var hennes namn relativt ovanligt och en kvinna som forskat mycket i trakterna kring Gävle såg min efterlysning och tipsade mig om en Fredrika Gustafva Lindström född i Österfärnebo i juni 1825. Att detta verkligen är rätt person kommer jag berätta mer om i texten nedan.

Med början i Gysinge

Jag börjar från början. Fredrika Gustafva föddes i juni år 1825 i byn Gysinge i Österfärnebo socken (Gävleborgs län). Hennes föräldrar var Lars Lindström och Anna Greta Lundberg. Fadern arbetade som dagkarl på Gysinge bruk. År 1829 får hon en lillasyster, Anna Helena. Tragiskt nog dör hennes mor redan 1831 då Fredrika Gustafva endast är 6 år. Efter moderns död splittras systrarna. Fredrika Gustafva flyttar med fadern till dennes föräldrar i Ovansjö medan lillasyster hamnar hos morfar som bor i Gysinge. Kanske var det här sista gången systrarna träffades.

Livet som nomad

I november 1833 gifter fadern om sig med Ulrika Stenberg och de flyttar till Gävle. Nu börjar ett liv där de flyttar ofta. Hennes far är statardräng och de bor sällan längre än ett år på samma ställe. Det är känt att statarnas bostäder och arbetsförhållanden inte var särskilt goda och de flyttade därför runt mycket i jakt på att hitta någonting bättre. År 1834 lämnar de Gävle och flyttar till Skäggesta gård i Börje socken. Här föds hennes halvbror Lars Fredrik. Efter ett år där flyttar hela familjen till Udden i Alsike socken. Där stannar de också bara ett år och därefter bär flytten av till Badde i Norrsunda socken. Hon bor med sin far i Norrsunda men när familjen flyttar vidare till Vallentuna år 1837 är hon inte längre med dem. Hon är då i 12-årsåldern och har antagligen ansetts vara stor nog att söka som piga på egen hand. Jag har inte lyckats hitta någon anteckning om var hon tog vägen. Genom att gå baklänges från Botkyrka husförhör hittade jag igen henne i Spångas husförhörslängd där hon bor på Råcksta ägor år 1839. Det står noterat att hon inflyttat från Stockholm. Hon har rätt födelsedatum men nu benämns hennes födelseort som ”Gefle”. Här stannar hon ett år sen flyttar hon till Sälna i Skånela. Det står dock någonting annat, möjligen Fernbo,  i Spånga utflyttningslängd. Även i Skånela står det att hennes födelseort är Gefle men födelsedatumet är fortfarande 12 juni 1825. I Skånela stannar hon också ett år och sen bär det av till Lidingö 1840.

Utö

Spensgruvan på Utö. Alla gruvschakten är idag vattenfyllda. (Bild lånad från Wikipedia)

Spensgruvan på Utö. Alla gruvschakten är idag vattenfyllda. (Bild lånad från Wikipedia)

År 1841 lämnar hon Lidingö och flyttar till Utö, en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. På Utö blir hon piga i Ernviken torp hos torparen Jan Eric Jansson och hans hustru Greta Andersdotter. På Utö stannar hon i flera år även om hon byter tjänsteplats nästan varje år. I Ernviken stannar hon ett år sen flyttar hon till Kjellviken torp. Det är antagligen när hon arbetar som piga hos torparen Anders Ersson och hans hustru Christina Ljungberg i Kjellviken torp som hon blir gravid. Hon  återvänder till Ernviken och den 13 april 1844 får hon en oäkta dotter som döps till Justina Charlotta.  Det står antecknat i husförhörslängden ”få ej skrivas här” så det verkar som att de inte ville ha henne och hennes dotter hos sig och det står också att hon och dottern flyttat till Gruvan 1844. På Utö fanns järnmalmsgruvor som höll en stor del av befolkningen sysselsatta. Jag har dock inte kunnat hitta henne vid Gruvan och i nästa husförhörslängd så finns hon och hennes dotter fortfarande i Ernviken. Två år senare, 1846 utflyttar hon från Ernviken tillsammans med dottern till obestämd ort. Det står antecknat i husförhörslängden ”Obs. Betyget begärdt uttaget af Förvalt. Forsman”. Forsman var förvaltare på Gruvan så kanske arbetade hon där men bodde i Ernviken. När hon bor på Utö anges hennes födelsedatum alltid till 12 juni 1825 i husförhörslängderna.

Var hon tillbringat sin tid mellan 1846 till 1848 har jag inte lyckats ta reda på. Enligt Botkyrka husförhörslängd för åren 1846-1850 inflyttar hon till Botkyrka från Utö 1848. Det står i en senare husförhörslängd att hon inflyttar från Stockholm 1848. Troligast är dock att hon bott i Stockholm med sin dotter.
Det jag vet är att hon  lämnar sin dotter till Stockholms allmänna barnhus den 2 november 1847. Barnhuset låg vid Barnhusgatan nära Norra Bantorget i Stockholm. I inskrivningspapperna anges modern till pigan Gustafva Lindström. Det står att flickan senare uppfostrades av Varfvstimmerman Jonas P Pärsson och dess hustru uti Calmar fr.o.m 1850(?)-05-01. Det står också antecknat att Justina Charlotta dör i juli 1853.

Botkyrka

I oktober 1848 inflyttar hon till Tullinge sågstuga som var ett torp under Tullinge gård. Här blir hon piga hos sin blivande man torparen Anders Fredrik Larsson.  Nu är hennes födelsedatum helt plötsligt 3 juni 1821 Gefle och detta födelsedatum har hon i alla husförhörslängder för Botkyrka. Hon gifter sig med Anders Fredrik i april 1849.  I vigselnotisen står att läsa följande:

Torparen Anders Fred Larsson Tullinge Sågstuga 33
Pigan Fredrika Gust. Lindström… 27.
”Hennes föräldrar, arrendatorn af Skärsätra(?) på Lidingö Lars Lindström och hans hustru Anna Christina Andersson voro döde. Ingen giftoman af hennes anhörige fanns men Torp. Lars Fr. Hammerin, hennes tillkommande svärfader biföll giftermålet och ansvarade för alla hinder. Berörde ansvar åtager jag mig Lars Fr. Hammerin.”
Lysning 4 mars

 

I vigselnotisen är moderns namn fel då hon hette Anna Greta Lundberg och Fredrika Gustafvas ålder stämmer inte heller. Jag har heller inte hittat Lars Lindström på Lidingö även om jag vet att han bott där en tid.

Därför är Fredrika Gustafva ifrån Österfärnebo och Fredrika Gustafva i Botkyrka en och samma person

Hennes födelsedatum har vållat en hel del bekymmer men att detta är samma Fredrika Gustafva är jag övertygad om av flera anledningar. För det första har båda Fredrika Gustafva ett oäkta barn som är intaget på barnhuset med samma födelsedatum. Det finns en notering i Botkyrka husförhörslängd för åren 1846-1850 att hon har ett barn som skall vara intaget på barnhuset och som är född 1844-04-13. För det andra har båda bott på Utö. För det tredje heter bådas far Lars Lindström och för det fjärde så har båda flyttat från Gävletrakten till Stockholm.

Livet i Tullinge sågstuga

Orterna där Fredrika Gustafva bodde under sin livstid.

Orterna där Fredrika Gustafva bodde under sin livstid.

Fram till sitt giftermål har hon levt ett väldigt kringflackande och tufft liv. Speciellt när hon blev ensamstående mor. I Tullinge sågstuga kan hon äntligen slå sig till ro.
Drygt två månader efter bröllopet föds Fredrika Gustafvas och Anders Fredriks dotter Augusta Albertina. Hon får sedan ytterligare tre barn tillsammans med Anders Fredrik. Dottern Anna Lovisa föds 1852 och ”talar illa” enligt husförhörslängderna vilket antagligen innebar att hon stammade. Dottern Johanna Sofia föds 1854 och sonen Carl August föds 1860 men dör endast 12 dagar gammal. Familjen har också fosterbarnet Maria Charlotta Pehrsdotter (född 1846) boendes hos sig mellan åren 1857 och 1863. Flickan bodde tidigare hos Anders Fredriks bror Karl Oskar Hammerin.
I Botkyrkas husförhörslängd för åren 1861 till 1865 har prästen noterat ”lefver illa i sitt hus” under kolumnen ”Fräjd och enskilda anteckningar” för Fredrika Gustafva. Det verkar som att prästen ansåg att Fredrika Gustafva inte skötte sina plikter i hemmet eller uppförde sig som en god husmor/hustru och mor förväntades göra.
Hon dör i Tullinge sågstuga den 19 oktober 1863, endast 38 år gammal.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s