Haplogrupp H1bs – en uppdatering

Karta över var mina närmaste träffars äldsta kända ana på mödernet levde. Svart stjärna: Harplinge (jag), Blå stjärna: Nödinge, Grön stjärna: Svenarum, Röd stjärna: Skärstad och Gul stjärna: Dalhem

Det är nu några år sedan jag testade mitt mitokondrie-DNA (mtDNA) på FTDNA. Idag har jag 50 stycken träffar. Av dessa är det sex stycken som ligger inom genetic distance (gd) 0 (3 st) och 1 (3 st). Samtliga har äldsta kända ana på mödernet i Sverige. Tre av dessa verkar ha en gemensam kvinnlig ana som föddes i Dalhem socken, Kalmar län i mitten av 1600-talet. Det är intressant att alla träffar ändå finns inom ett relativt begränsat område. Dessa träffar ser ut att bilda en gradient mot östkusten. Mina två närmaste träffar finns i Göteborgs-trakten och Svenarum i Jönköpings län men också en i Dalhem socken på östkusten.

Yfull har tidigare endast tagit emot och analyserat Y-DNA men för ett par veckor sedan började de också att ta emot mtDNA och jag skickade in mitt DNA dit. Jag fick en ny haplogrupp, H1bs3 och bildar numera en grupp med fyra andra. En av dem är en av mina svenska träffar på FTDNA och ett test kommer från en studie på danskar. De två andra testerna är okända var de härrör ifrån. Tidsuppskattningen för min haplogrupp är att vår gemensamma ana levde för omkring 3500 år sedan.

Det här inlägget postades i DNA-släktforskning, Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s