Min släkt har levt i byn Vammar som gav namn till Valdemarsvik

När jag knäckte gåtan gällande Margareta Andersdotters föräldrar så kunde jag forska vidare flera generationer på hennes mor, Catharina Persdotters, sida. Då hamnade jag i nya socknar där jag inte hittat anor förut som Gryt och Ringarum. Jag löste dessutom ett par DNA-träffar. Catharina härstammade från byn Vammar som hörde till Ringarum socken. Här bodde släkten i flera generationer på 16- och 1700-talet. Det är så långt jag har lyckats komma men de bodde säkert här innan dess också. Vammar var den by som gav upphov till namnet Valdemarsvik och låg någonstans där Vammarområdet ligger idag.

På Bygdeband kan man läsa följande om Vammar: ” Vammar gård (by) är den plats som har gett namn åt Valdemarsvik. Nämns redan 1383 och skrivs då ”Wagmare” – troligen sammansatt av det fornsvenska ordet vagher (vik) och mar (sank äng).”

Catharina Persdotter föddes år 1768 och hennes föräldrar var Per Hemmingsson och Margareta Månsdotter. Fadern Per var född i Vammar.

I mantalslängden för år 1771 anges sex stycken bönder bo här. Några av dem är släkt med varandra.

I första husförhörslängden som sträcker sig över åren 1774 till 1779 ser det ut att bo 3 – 4 familjer i Vammar. Det beror på hur man räknar. Flera av dem verkar vara släkt med varandra och det är oklart om de hörde till samma hushåll eller inte. År 1780 ser det ut att bo sex familjer i Vammar.

Den äldsta ana som levde i Vammar som jag känner till idag var Hemming Svensson som dog år 1700 i Vammar. I 1662 års mantalslängd nämns Hemming och hans hustru Elin Staffansdotter.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s