Min faderslinje

För ett drygt år sedan lät jag FTDNA analysera min pappas Y-DNA. Y-DNA är det DNA som endast ärvs från far till son. Genom att analysera detta DNA får jag reda på vilken haplogrupp min raka faderslinje har. Jag har även gjort en fullständig analys av Y-DNA genom ett s.k. Big Y -test. Slutligen har jag skickat resultatet till företaget Y-full för ytterligare tolkning av Y-kromosomen. Efter analys placerar Y-full ens haplogrupp för Y-DNA i det stora haplogruppsträdet.

Det jag vet idag om min äldsta ana på min raka farslinje är att han hette Nils Nilsson och dog i Hjortsberga socken i Kronobergs län år 1755. Min pappa har fått flera bra träffar på sitt BigY-test på FTDNA. De två allra bästa har exakt samma haplogrupp som min pappa och de är släkt med varandra några generationer bakåt i tiden och deras äldsta ana på fädernet föddes i Fridlevstad socken i Blekinge län i slutet på 1600-talet.

En av min pappas träffar lät även analysera sitt Y-DNA hos Yfull. Resultatet blev att min pappa och han bildar en egen gren i det stora Y-trädet. Åldersbestämning för denna gren har uppskattats till att den bildades för omkring 1550 år sedan och vår gemensamma ana levde för omkring 375 år sedan. Detta skulle innebära att vår gemensamma ana föddes i början på 1600-talet. Kanske ett par generationer längre tillbaka än vad vi har lyckats forska fram hittills.

Hjortsberga och Fridlevstad socken ligger bara omkring 12 mil ifrån varandra så det är inget jätteavstånd.  Antagligen levde vår gemensamma ana någonstans i de här trakterna. Kanske var det i Fridlevstad eller i Hjortsberga eller någonstans däremellan.

Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s