Margareta ”Maja Greta” Andersdotter – vilka var hennes föräldrar?

Min farmors mormor och morfar var kusiner. Deras pappor var bröder och de hade därför samma farföräldrar som hette Andreas Abrahamsson och Margareta ”Maja Greta” Andersdotter. Andreas anor hade jag kommit några generationer bakåt på men på Margaretas gren hade det tagit stopp vid hennes föräldrar. Margareta föddes den 16 februari 1799 i Tryserums socken och i hennes födelsenotis anges föräldrarna heta Anders Olsson och Brita och bo i Ramsdalen. Inget efternamn nämns för modern. Första husförhörslängden börjar först år 1809 och då finns ingen Anders Olsson i Ramsdalen så det var inte så lätt att komma vidare och där nånstans hade jag gett upp förra gången jag forskade på den här grenen.

Så hur kan jag komma vidare? Kanske kan jag få hjälp genom att titta i Tryserums kyrkböcker för att se när de gifte sig och om de fick flera barn. Jag började med att leta i Tryserums vigselbok för att se om det fanns en passande vigsel för Anders och Brita. Den enda vigsel jag hittade, är för ett par som gifte sig 1791 och anges komma från Ramsdalen. Mannens namn stämmer men bruden heter Catharina Persdotter.  I födelseboken hittar jag att Anders och Catharina får barnen Olof och Lena 1792 respektive 1796 i Ramsdalen. Därefter hittar jag inget mer barn i Ramsdalen som passar in på denna familj. Den enda som föds inom de närmaste åren i Ramsdalen är Margareta. Kan det vara så att Catharina dött och Anders gift om sig med Brita men i en annan socken? Jag letar därför i dödboken för att se om det finns någon dödsnotis för Catharina men det gör det inte. Har prästen kanske varit slarvig och skrivit fel namn på modern i Margaretas födelsenotis?

Kanske kan mantalslängderna ge ytterligare information. Tyvärr finns i de årtal som jag behöver med i Arkiv Digitals scannade material men som tur är blev ju SVAR gratis i år och där hittar jag mantalslängderna. I mantalslängderna för Tryserum hittar jag att en Anders Olofsson är bosatt i Ramsdalen mellan åtminstone åren 1793 och 1799. Var familjen tar vägen sen finns ingen anteckning om.

Jag får försöka följa Margareta i husförhörslängderna för att se om jag kan få någon ledtråd till vad som hände med hennes föräldrar. Sedan innan visste jag att Margareta var piga i Snällebo vid sitt giftermål år 1833. Jag börjar därför att titta i Snällebo i Tryserums första husförhörslängd som sträcker sig mellan åren 1809 och 1814. Kanske finns hon där redan då. Jag har tur och hittar henne i Sjöänden, ett torp under Snällebo. Dit verkar hon ha inflyttat omkring 1814 och där bor hon utan sin familj och anges som flickan. Detta skulle kunna indikera på att en eller båda föräldrarna dött. Prästen har tyvärr inte antecknat var hon inflyttat ifrån. Det är sällan prästen skrivit var folk inflyttat ifrån eller var de flyttar till i Tryserums första husförhörslängder. I nästa husförhörslängd finns hon inte kvar i Sjöänden.

Jag letar igenom Tryserums dödbok för att se om någon av föräldrarna dött. Det finns några Anders Olofsson som dör i början av 1800-talet. De flesta kan jag avfärda eftersom det finns bouppteckningar efter dem och de inte har någon dotter som heter Margareta.

Jag får testa att gå bakåt från hennes giftermål med Andreas 1833 då jag vet att hon finns i Snällebo. I husförhörslängden innan för åren 1828-1830 så finns hon inte kvar  i Snällebo men jag hittar henne ett par sidor därifrån i Bidalen som var en gård under Snällebo. Där får hon en oäkta son år 1830 som är dödfödd . Även i husförhörslängden för åren 1823-1827 finns hon i Bidalen. Där finns dessutom en anteckning om att hon var född i Ramsdalen så jag kan vara säker på att det är rätt Margareta Andersdotter.  I husförhörslängden för åren 1815-1822 finns hon inte i Bidalen. Så nu har jag bara ett glapp mellan 1815 och 1822 då jag inte vet var hon befinner sig. Det tar lite emot att bläddra sig igenom husförhörslängden för dessa år då prästen har skrivit kladdigt och många gånger oläsligt men det verkar inte vara något annat val. Efter en del bläddrande hittar jag  Margareta i Mosshult och till min stora glädje bor hon där tillsammans med sina föräldrar och syskon. När jag tar en titt i husförhörslängden för 1809-1814 så finns familjen också i Mosshult. Nu när jag hittat familjen så får jag föräldrarnas födelsedatum och Margareta har ytterligare två syskon som är födda i Rökärr i Hannäs. Så det var dit familjen begav sig efter 1799.

Inte nog med att jag får reda på båda föräldrarnas födelse- och dödsdatum så kommer jag ännu en generation bakåt på fadern Anders Olssons sida.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Margareta ”Maja Greta” Andersdotter – vilka var hennes föräldrar?

  1. Ping: Min släkt har levt i byn Vammar som gav namn till Valdemarsvik | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s