Karbenning – där alla verkar heta Mats eller Anna…

…Åtminstone om man tittar på min släktgren som bodde där i mitten på 1700-talet och bakåt.

Jag började nysta i en släktgren på min farmors farmors sida häromveckan. Denna släktgren levde i Västmanland och bland annat i Karbenning socken. Karbenning ligger i Västmanland på gränsen till Dalarna. Karbenning gränsar till socknarna Västerfärnebo, Norberg och Västanfors. Detta är en bygd präglad av bergsbruk. Socknens ändelse -benning är ett typiskt bergslagsnamn och betyder ungefär Karins hytta. Den första masugnen i Europa byggdes under 1100-talet i Lapphyttan som bara ligger några kilometer norr om Karbenning. Hyttan fanns kvar till sent 1300-tal.

I byn Olsbenning (Olofsbenning) i Karbenning föddes Margareta Andersdotter år 1767 som var min farmors farmors mormors mormor. Hon var dotter till Anders Isaksson och Anna Matsdotter. Hennes föräldrars anor finns framförallt i Karbenning men också i intilliggande socknar som Norberg, Västerfärnebo och Västanfors.

Mina anor är s.k bergsmän. En bergsman var ursprungligen (sedan medeltiden) en bonde som vid sidan av jordbruket producerade tackjärn i en masugn (hytta) och därmed också bröt järnmalm.

Det går att komma väldigt långt tillbaka i tiden i dessa socknar eftersom kyrkböckerna finns från mitten av 1600-talet och prästen har under en period skrivit väldigt långa dödsnotiser. Dessutom finns det en blogg som heter Bergsmän i Gamla Norbergs Bergslag som bl.a har publicerat ett dokument som behandlar alla bergsmän som bodde i byarna i Norberg, Karbenning, Västerfärnebo och intilliggande socknar. Där hittade jag väldigt mycket information om mina bergsmansanor. På vissa grenar ser det ut som att man kan komma enda ned mot 1400-talet.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s