Johanna Beata Toresdotter, kusin och styvsyster på samma gång.

Kasper Bengtson hette min morfars farfars far. Han var gift med två systrar. Först med Britta som jag härstammar från. Med henne fick han endast sonen Bengt Karl, min morfars farfar. Britta dog ung, bara 30 år gammal, och han gifte då om sig med hennes syster Inger som blivit änka med en stor barnaskara. Kasper och Inger fick två barn tillsammans. Alla Ingers barn såväl som hon själv utvandrade till Amerika. Jag har sedan flera år tillbaka haft kontakt med en ättling där och därför fått en del information om vad som hände med barnen. Det barnet jag inte visste särskilt mycket om var Ingers äldsta barn, Johanna Beata Toresdotter. Hennes öde har jag inte grävt djupare i och inte heller något som min amerikanske släkting haft någon information om. Men så blev jag kontaktad av min distant cousin som undrade om jag hade möjlighet att kolla om hon verkligen utvandrade liksom alla hennes syskon.  Nedan fann jag om Johanna i de svenska husförhörslängderna.

Johanna gifte sig med muraren Anders Andersson i Slöinge den 2 mars 1866. Dagen därpå föddes deras första barn, August Teodor. Han dog dock samma år. Familjen flyttade sedan till Ryd i Abild socken där sönerna August och Johan Peter föddes 1867 respektive 1870. En period kommer Johannas bror, Carl Aron, och bor hos dem men han flyttar sedan till Danmark. Det verkar inte som äktenskapet var särskilt lyckligt för i senare husförhör anges att Johanna rymt till Amerika och lämnat man och barn. Att män rymde till Amerika har jag sett tidigare men inte en kvinna. Jag gissar att hennes syskon i Amerika måste hjälpt henne med pengar till biljett för jag har svårt att se hur en kvinna i smyg skulle kunna spara ihop till en biljett. Att hon lämnade sin man är en sak men hur kunde hon lämna sina söner? De kan inte ha varit mer än 10-12 år när hon for.

I husförhörslängden står det att Johanna Beata och hennes mans äktenskap upplösts av häradsrätten den 8 september 1884. Det finns också en anteckning om att Johanna Beata dött i Amerika år 1893.

När Johanna rymde till Amerika framgår inte av husförhöret men det var före 1884 åtminstone. Jag hittade dock senare en nedskriven släkthistoria som kommer från min amerikanske släkting. Där nämns en Hannah som var bosatt i Jamestown, New York och dit modern Inger kommer år 1881 och bor en period. Detta borde vara Johanna så jag antar att hon utvandrade omkring 1880.

Om Johanna gifte och skaffade fler barn i Amerika vet jag inte.

Johanna var för övrigt både min morfars farfars, Bengt Karl,  kusin och styvsyster.

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s