Kinnared

Kinnared är en socken i Halland som gränsar till socknarna Torup, Drängsered och Långaryd. Jag har många anor i Drängsered på min mormors sida och det har inte så förvånande dykt upp ett och annat gifte med personer från Kinnared. Jag har inte forskat särskilt mycket på dessa anor men när jag började gräva i det så hittade jag ännu fler Kinnareds-anor och det visade det sig att mina anor bott flera generationer i Kinnared. Kinnareds-anorna har jag hittat både på min mormors mors och fars sida.

Födelse-, vigsel- och dödbok visade sig finnas från slutet av 1600-talet för Kinnared. Med hjälp av dessa och av mantalslängder och bouppteckningar har jag lyckats kartlägga mina anor i Kinnared en bit ned på 1600-talet. Kinnared var inte en särskilt stor socken så det har underlättat en del. Med en liten socken blir det förstås en del giftermål mellan släktingar vilket har gjort det lite snårigt att bena ut släktskapen. Sen har det varit en del med samma namn att hålla ordning på.

Det är framförallt på tre gårdar i Kinnared mina anor bott. Nämligen Björsjö, Kollabo och Åmot. Anorna har även bott i Bohult Yttre och Yttergård men inte i lika många generationer som på de andra tre gårdarna. På alla de här gårdarna bodde anor till mig i slutet av 1600-talet. I vissa fall kom släkten att bo kvar i åtskilliga generationer framåt i tiden.

I Kollabo bodde Staffan Jönsson/Jonsson (f. ca1652- d. 1709) och Bengt Jonsson i slutet av 1600-talet. Jag tror att de var bröder och söner till Jon Erlandsson som nämns i mantalslängderna (f. 16xx- d. 1707). Jag härstammar både från Staffans son Anders (f. 1686- d. 1718) och Bengts son Erland (f. 1704- d. 1770). Staffan verkar varit gift två gånger. Först med Inger Larsdotter och från 1691 med Kerstin Bengtsdotter. Bengt var gift med Kerstin Åbjörnsdotter som var dotter till Åbjörn Persson i Yttergård. Bengt och Kerstin bodde först i Yttergård men flyttade sedan till Kollabo omkring 1707.

I Åmot bodde Nils Persson och Eskil Persson (- d. 1692) i slutet av 1600-talet. De var troligen bröder och söner till Per Staffansson som finns med i mantalslängden. Ett annat alternativ är att Eskils fru Kerstin Persdotter var dotter till Per Staffansson. Jag härstammar från både Nils dotter Pernilla och Eskils dotter Ingeborg.

Min äldsta ana i Björsjö som jag känner till idag är Per Bengtsson som bodde där omkring år 1700. Jag härstammar från hans son Staffan Persson.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s