Ullared

När man hör ordet Ullared så tänker man förstås i första hand på ett visst stort varuhus. Långt långt innan något varuhus ens var påtänkt så bodde min släkt på några av gårdarna i socknen. Både släkt på min mormors och morfars sida har bott här.

För några veckor sedan fick jag hem den nya sockenboken om Ullared och där fanns mycket information som gjorde att jag kom flera generationer längre bak på några av mina grenar. Jag har verifierat uppgifterna i boken mot originalkällorna så gott det går.

Såvitt jag vet idag har min släkt bott på gårdarna Dughult, Hjärtared No 2 yttre och Kullen i Ullared.

På Hjärtared No 2 Yttre levde Anders Olofsson år 1581 som är en ana på mormors farfars sida. Anders var bondelänsman och nämndeman. Han ska ha varit gift två gånger. I första äktenskapet föddes åtminstone två barn. I sitt andra äktenskap med Kerstin Jönsdotter föddes min ana Jöns Andersson. På denna tid var Halland danskt och Kerstin ska ha kommit från den svenska sidan, kanske från Västergötland. Anders dog omkring år 1600. Efter hans död gifte hustrun Kerstin om sig. I domböckerna kan man hitta att Kerstin till tinget för att få arvsrätt. Hon fick avslag flera gånger men hon gav sig inte. År 1621 tog hon saken till domstolen i Köpenhamn och där fick hon äntligen rätt. Sonen Jöns tog då över denna gårdsdel.

På gården Dughult har släkt på morfars farfars sida bott. Här levde min ana Jöns Börjesson år 1591. Hans hustru hette Kerstin och de fick sonen Börje. Mina direkta anor bodde på gården i fem generationer.

Både i Hjärtared och Dughult har jag alltså alltså namnet på anor som var födda i mitten på 1500-talet, drygt 450 år sedan. På denna tid var Halland danskt.

Anor till mig har levt på ytterligare en gård i Ullared, nämligen Kullen. Här bodde också släkt på morfars farfars sida. Där var min ana Jöns Börjesson åbo från åtminstone år 1669. Deras dotter Gunilla fick dottern Bengta med Helge Persson. Bengta gifte sig med Per Nilsson och bosatte sig sedan i Tofta som låg i grannsocknen Fagered.

Källor: Ullaredsboken

Annonser
Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten, Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s