Åbjörn Persson

Här är en liten sammanställning över ättlingar till en av mina anor med det speciella namnet Åbjörn. Åbjörn är ett fornsvenskt namn som verkar vara mest använt i Småland med i detta fallet har vi att göra med en hallänning. Början av namnet betyder spets, egg oro eller fruktan och slutet björn.

Åbjörn hette Persson i efternamn och levde på gården Lidhult i Drängsereds socken och föddes uppskattningsvis runt 1625. I Lidhult finns han med i den första mantalslängden från 1688. Gården brukas då av sonen Jöns fram till 1693 som då flyttar till Krogsered men Åbjörn bor kvar.  I mantalslängden finns han med fram till 1701, därefter har jag inte hittat honom. Han hade åtminstone två barn, Elin (f. 1648) och Jöns (f. 1655), vilka båda är släkt med mig på tre olika sätt på min mormors sida.

Elin gifte sig med Anders Ambjörnsson och fick med honom sonen David Andersson som jag härstammar ifrån. Denna gren blev kvar i Drängsered enda ned till min mormors mor, Ester Andersson, som föddes 1893. De bodde framförallt på gårdarna Bönabol, Hesterhult och Näs.

Sonen Jöns är jag släkt med på två sätt. Både genom hans dotter Börta och dottern Ingrid. Några generationer senare skulle deras barnbarns barnbarn gifta sig med varandra. Båda dessa grenarna lämnade Drängsered och de bodde sällan två generationer efter varandra på samma ställe. Dottern Ingrids gren hamnade i Krogsered medan grenen som utgår från Börta först hamnade i Ullared, därefter Gällared och slutligen i Gunnarp socken.  Min mormors farfars far, Olaus Olsson, härstammar från den ena systern och mormors farfars mor, Pernilla Persdotter, från den andra systern. De gifte sig år 1831.

Ytterligare ett par generationer och de två grenarna som utgår från Åbjörns barn, Elin och Jöns, går ihop genom att mormors far och mor, Karl Wilhelm och Ester, gifter sig 1921. Undra om de visste att de var släkt med varandra? Troligen inte. För de kan väl knappast haft koll på att de hade en gemensam ana 300 år tidigare.

På FTDNA har jag en träff där vi har en gemensam ana i Elin Åbjörnsdotter.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s