Haplogroup I1a2a2 eller I-Y5384

Den gröna markeringen visar pappas kvist på I1-grenen

För en dryg månad sedan kom resultatet från FTDNA på min pappas Big Y. Med det testet analyseras Y-DNA så långt det går. Sedan tidigare har jag gjort ett s.k Y37-test vilket resulterade i att jag fick veta att min farslinje hör till grenen I1 som också heter I-M253. Detta är en väldigt vanlig haplogrupp i Sverige. Enligt svenska haplogruppsdatabasen har ca 40 % den. I och med BigY-testet så har jag alltså kommit ännu längre ut på den grenen. Nu anges min farslinje höra till I-Y5384 som alltså är en gren på I1-grenen.
Även om I-M253 (I1) är vanlig i Sverige så är inte dess kvist  Y5384 så vanlig  i Sverige. Läser man om den på Eupedia så står det att den finns i Finland och Italien. Pappas kit har fått 69 träffar på BigY.  De tre bästa träffarna är två finländare och en svensk.

Jag har gått med i några projekt på FTDNA och på ett av dem har pappas kit markerats med ytterligare ett par mutationer.  Även om FTDNA anger haplogruppen Y5384 så verkar det som att det går att komma ytterligare längre ut på grenen. Enligt projektet ser det ut som att A9373 är slutkvisten. Jag kommer att skicka in resultatet till ett företag som heter Yfull som kan analysera resultaten och placera min pappa i det stora haplogrupps-trädet. Kanske kommer jag ytterligare några snäpp längre ut på kvisten.

Just nu håller FTDNA på att uppdatera BigY så kanske kommer haplogruppen och antalet träffar att ändras något.

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s