Farmors farfars far, finskt påbrå?

Min farmor har fått en hel del finska träffar på sitt DNA-test. Flera av dem är ”nära” träffar med uppskattat släktskap 3- till 5-männing. Drygt 25 stycken av dessa delar mer eller mindre av en bit av kromosom 9. I farmors släktträd finns inga finska anor eller ens en misstanke om finskt påbrå. Så vad kan detta komma ifrån? Min första tanke är att det kan ha att göra med farmors farfars okände far. Farmors farfar föddes i Botkyrka år 1869.

När det gäller finska träffar så är det lite krångligt att reda ut. Finnarna har mindre variation i sitt DNA pga att populationen genomgått en flaskhals. Det gör att släktskapet antagligen är längre tillbaka i tiden än vad som uppskattats. Det finns ju också en möjlighet att det kan röra sig om s.k falska träffar. Falska träffar uppstår på grund av slumpen. Eftersom DNA-testet inte kan skilja mellan det DNA man ärvt från sin mamma och sin pappa på varje position gör att det ibland kan uppstå kombinationsmatcher. I detta fall är DNA-segmenten för de närmaste träffarna så pass långa  så att jag kan vara ganska säker på att det inte rör sig om falska träffar.

Varför och när kom finnarna till Sverige? De kom till Sverige i flera omgångar och av olika anledningar. I norr hade man en naturlig inflyttning eftersom det var kort väg över Bottenviken. På 1500- och 1600-talet var det stor skogsfinsk invandring från Savolax och Karelen pga markbrist och svält i Finland. När svedjebruket blev förbjudet på 1600-talet gick många av dem över till att bli kolare i bergsbruket. En annan invandring var finska båtsmän som invandrade längs delar av den sydostliga kusten, från Stockholm ned till Småland.  Dessa flydde på grund av ryska krig. Sedan kom finnarna även till städerna. Stockholm hade till exempel en egen finsk församling från medeltiden. Jag tror inte någon av första exemplen är fallet då det gäller farmors finska ursprung. Vi har ingen släkt så långt upp i Sverige och svedjefinnar verkar inte heller troligt. Farmor har en båtsman i släkten som jag hittat men han verkar inte ha något finskt ursprung. Då verkar det mer troligt med en finne som bosatt sig i en stad. Farmors farfar föddes ju i Botkyrka vilket inte är så långt från Stockholm.

För att få en hint om farmors farfars far hade finskt ursprung skulle jag kunna testa Y-DNA från en manlig släkting i rakt nedstigande från farmors farfar. Haplogruppen som fås då skulle kunna ge  en ledtråd om finskt ursprung. Tyvärr känner jag inte i dagsläget till någon lämplig kandidat även om jag är ganska säker på att det finns.

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning, Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s