Besök på Utö

I sommar besökte jag Utö, en av de största öarna i Stockholms södra skärgård.

På Utö (Utö församling) bodde en av mina anor under några år på 1840-talet. Farmors farfars mormor, Fredrika Gustava Lindström kom till Utö 1841 och blev piga i Ernviken torp hos torparen Jan Eric Jansson och hans hustru Greta Andersdotter. Hon bodde sedan också i Kjellviken torp och vid Gruvan.

Ernviken är ett torp som finns kvar än idag och ligger på Rånö, en ö söder om Utö som hör till Utö församling. Det är bara ett smalt sund som skiljer Rånö från Utö. Fredrika Gustava tillbringade ca 5 år på Utö men hon bytte tjänsteplats nästan varje år. I Ernviken stannade hon ett år sen flyttade hon till Kjellviken torp. Kjellviken eller Källviken torp finns inte kvar idag men det låg på den södra delen av Utö.  Tyvärr var det för långt bort för att jag skulle hinna besöka dessa två platser men gruvan och gruvbyn hann jag med.

 

 


På Utö fanns järnmalmsgruvor som höll en stor del av befolkningen sysselsatta. Det verkar som att Fredrika Gustava under period arbetade vid gruvan.

 

 

En bit från gruvan låg bostäderna där gruvarbetarna bodde. Jag vet inte exakt var hon bodde men de gamla gruvarbetarbostäderna finns kvar än idag. De låga husen ligger längs med Lurgatan och är idag fritidshus.

 

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s