DNA DNA DNA

Ja, lite DNA-biten har jag allt blivit. Fyra Familyfinder-test har jag nu skickat in och fått resultaten på. De två sista resultaten för min mamma och pappa fick jag för några månader sedan. Min mamma som har anor i Halland och Skåne fick överlägset flest träffar med sina 1006. Min pappa fick ”bara” 736 stycken. Sedan dess har antalet ökat på med ett 100-tal matchningar på deras tester.

Min pappa har gotländska anor och där har DNA-släktforskningen inte kommit igång på samma sätt som där min mamma har sina anor. Men förhoppningsvis tar testandet fart bland gotlänningarna också. Jag fick i alla fall äntligen lite gotländska träffar och hittade t.o.m gemensam ana för två.

Jag har också gjort lite andra tester. Inom DNA-kretsar pratar man om att få fram sitt BIG 8. Det innebär att få fram DNA-grupperna (haplogrupper) för sina närmaste 8 anfäder dvs mor- och farföräldrars föräldrar. Det man vill åt är Y-DNA:t från männen och mtDNA från kvinnorna. Eftersom jag är kvinna har jag bara kunnat testa fram mtDNA från min mormors mor. För övriga sju haplogrupper måste jag testa andra personer. I nuläget har jag betat av tre av dessa åtta.

 

1f139a68-387f-4d3d-90bb-13b82fd88fed

Farfars far och mor, Karl och Amanda

  • 1. Farfars far: Haplogrupp I1-M253
  • 2. Farfars mor: För att få fram denna haplogrupp behöver jag någon som ärvt mtDNA från farfars mor Amanda. Av farfars systrar var det bara en som fick barn och hon fick lyckligtvis en dotter som i sin tur fick några barn.

 

fcddeee6-e9e2-446f-8f8b-36b780c60503

Farmors mor och far, Signe och Frits

  • 3. Farmors far: Här behövs en man i rakt nedstigande led. Farmors far, Frits, fick inte några söner så då måste jag en generation högra upp för att hitta lämpliga kandidater. Frits hade två bröder som båda fick två söner vardera. Förhoppningsvis fick även någon av dem en son så här borde det vara goda chanser att få fram denna haplogrupp.
  • 4. Farmors mor: Haplogrupp K1a4a1
img_3283

Morfars föräldrar, Julius och Anna

  • 5. Morfars far: Här behövs en man i rakt nedstigande led vilket inte är så svårt då morfar fick flera söner.
  • 6. Morfars mor: Här behövs en person som härstammar från den raka moderslinjen. Av Anna och Svens döttrar så var det två stycken som fick barn som alla bär på denna haplogrupp.
692da2c3-7c68-4802-ba22-25495b9481c6

Mormors föräldrar, Karl Wilhelm och Ester

  • 7. Mormors far: Även här behövs en man i rakt nedstigande led. Här skulle jag kunna testa mammas morbror som fortfarande lever eller någon av mammas morbröders söner.
  • 8. Mormors mor: Haplogrupp H1bs

Det finns alltså väldigt goda chanser att jag skulle klara av mitt BIG 8. Det största hindret är nog pengar för detta skulle kosta en hel del pengar. Sen det allra viktigaste, att personerna ifråga faktiskt vill gå med på att donera lite DNA.

Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s