Farmor, en Katrine

img_1268

Fyra generationer haplogrupp K1a4a1

För några veckor sedan kom resultatet av min farmors mtDNA-test. Hennes haplogrupp visade sig vara av typen K1a4a1. Bryan Sykes som skrivit boken om Evas sju döttrar benämner denna gren Katrine. Farmors äldsta kända ana på mödernet är Anna Andersdotter som antagligen är född omkring 1720. Var någonstans vet jag inte säkert men troligen i Dalhem socken i Kalmar län eller någon omkringliggande socken.

Utvecklingen av haplogrupp K1a4a1

Utvecklingen för farmors haplogrupp ser ut såhär lite förenklat:

Urmodern ”Eva” ➡️…➡️…➡️… ➡️ L3 ➡️ N ➡️ R ➡️ U ➡️ U8 ➡️ U8b ➡️ K ➡️ K1 ➡️ K1a ➡️ K1a4  ➡️ K1a4a ➡️ K1a4a1

Urmodern Eva föddes för ungefär 200 000 år sedan i Afrika. För omkring 60 000 år sedan (mellan L3 och N) lämnade en av hennes dotterlinjer Afrika.

Haplogrupp K uppstod i Västra Asien som en undergrupp till haplogrupp U8b för ungefär 20 000  till 38 000 år sedan.
När man har analyserat prover från stenåldern och bronsåldern  har det visat sig att  haplogrupp K verkar saknas hos  de som bebodde västra och centrala Europa före den Neolitiska perioden (bondestenåldern eller yngre stenåldern) som inleddes för ca 10 000 år sedan. Man har hittat undergrupper av K1a, K1b och K2a hos tidiga Neolitiska bönder från främre Asien, och sedan bland  tidiga europeiska bönder. Därför är det  troligt att K var en större matrilinjär linje hos Neolitiska bönder och herdar innan de tog sig in i Europa.

K1a tros ha uppstått för omkring 19 000 till 22 000 år sedan. Det är den vanligaste och mest diversa undergruppen i Europa idag och var redan den vanligaste undergruppen bland Neolitiska bönder. Majoriteten av Neolitiska prover från centrala och väst-Europa var K1a, som inkluderar  bl.a. undergruppen K1a4a1 (hittats i Katalonien och Tyskland). K1a är också väldigt vanligt i Levanten (Syrien, Libanon) idag, särskilt bland druser.

K1a4 hittas i Levanten, Anatolien (halvön i västra Asien som upptar större delen av Turkiet), Georgien, och över hela Europa. Man tror att K1a4 troligen var en av de huvudsakliga K1a-undergrupperna bland Neolitiska bönder.

K1a4a1 tros ha uppstått för mellan 7300 and 11900 år sedan (Behar et al 2012b) och är den vanligaste K-undergruppen i Västra Europa, Tyskland och Skandinavien idag.

Ismannen Ötzi som hittades infrusen i en glaciär mellan Ötztalalperna och Schnalstal i Italien levde för ungefär  5300 år sedan under den period som kallas kopparstenålder (mellan stenålder och bronsålder). Han tillhörde haplogrupp K1f. Han och farmor har alltså en gemensam ana långt tillbaka i tiden.

Farmors träffar

Farmor har bara fått en träff på sitt FullmtDNA sequence. Det är en svensk kvinna med äldsta kända ana på mödernet i Hannäs. Det är ju lovande eftersom Dalhem och Hannäs ligger i närheten av varandra. Dock anges träffen ha en Genetic Distance 3 så gemensam ana bör vara långt bak  i tiden. Troligen mer än tusen år sedan. Farmor och träffen har även träff på Familyfinder-testet. Där uppskattas deras släktskap till 5th cousin-remote. Farmor har en gren som går in i Hannäs.  Antagligen är de släkt på något annat sätt än på raka morslinjen för det borde knappast synas eftersom de är GD3.

Farmors få träffar beror antagligen på att hon har mutationer som skiljer henne från de andra K1a4a1 och antagligen kommer hon så småningom bilda en ny kvist.

Jag har lagt in resultatet i Svenska haplogruppdatabasen. Där har just nu drygt 1400 andra lagt in sina haplogrupper. Av dem hör 9 % till haplogrupp K och dess undergrupper.

(Källor: bl.a. Eupedia, http://www.haplogroup.org)

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning, Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s