Haplogrupp H1bs

Här tänkte jag göra någon slags sammanfattning över mitt mitokondrieDNA (mtDNA)-test och vad jag vet om min haplogrupp. Det är 1,5 år sedan jag fick svar på mitt test och jag fick då veta att jag har haplogrupp H1bs.

 

Utvecklingen av haplogrupp H1bs

Nedan ser ni ett förenklat schema över vilka haplogrupper som  H1bs härstammar ifrån.

”Eva” ➡️… ➡️L3 🚶‍♀️➡️ N ➡️ R ➡️R0➡️ HV➡️ H➡️ H1 ➡️H1bs

Urmodern ”Eva” levde i Afrika för ungefär 200 000 år sedan.  För sisådär 60 000 år (mellan L3 och N) sedan lämnade en av hennes dotterlinjer Afrika och levde i Mellanöstern. Därifrån befolkade de Europa och Asien, Australien och Amerika.

HV tror man uppstod för mellan 19 100 och 24 700 år sedan (Behar et al 2012b). Från HV utvecklade sig H. Haplogrupp H är den absolut vanligaste grenen i Europa. Man har uppskattat att ca 40 % bär på den haplogruppen.  Enligt Behar et al 2012b uppstod H för mellan 12 100 och 13 600 år sedan. Brian Sykes som gav ut boken Evas sju döttrar (2001) namngav de olika haplogrupperna och H kallade han för Helena.

Sverige och Europa befolkades genom tre invandringsvågor: först kom jägarna, sedan bönderna, därefter herdarna. I Karin Bojs bok ”Min Europeiska familj” får jag veta att H visar att jag härstammar från Europas första bönder. Jordbruket spreds från Mellanöstern till hela Europa och Skandinavien med hjälp av folk som invandrade för ca 6000 år sedan.

Av de haplogrupper som uppkommit från H är H1 en av de vanligaste. Just H1 är väldigt vanlig i Europa och framförallt i sydvästra Frankrike, Sardinen och Iberiska halvön. Enligt Behar et al 2012b så uppstod H1 för för mellan 9000 och 10 800 år sedan. Jag har också hittat en uppgift där man daterar H1 till 8000 år sedan. H1 har hittats i prover från trattbägarkulturen (den första jordbrukskulturen i Norden) som fanns i Skandinavien för ca 4500-6000 år sedan.

Min haplogrupp är en undergren till H1 och enligt Behar et al 2012b så levde den kvinna som gav upphov till H1bs  för mellan 4300 och 11 400 år sedan. Mutationen som definierar min grupp är A16220c.

Mina träffar

På mitt FullmtDNA sequence-test har jag i dagsläget 32 stycken träffar på personer med samma haplogrupp. Dock skiljer sig de flesta från mig med 1-3 mutationer s.k. Genetic Distance (GD). Jag har två träffar med GD0 dvs att vi inte skiljer oss åt, 1 st med GD1, 22 stycken med GD2 och 7 stycken GD3. Mina tre bästa träffar har samtliga sin äldsta kända ana på morslinjen i Sverige. Det finns någon svensk i bland mina GD2-träffar också men annars verkar det bara vara amerikaner eller i alla fall personer med äldsta kända mors-ana i annat land än Sverige. Jag har inte lyckats hitta någon gemensam ana med någon av mina träffar vilket inte är så konstigt då jag läste någonstans att en GD0-match kan innebära att gemensam ana finns ca 550 år tillbaka i tiden. Min äldsta kända ana på min raka morslinje var född år 1700 i Harplinge i Halland.

 

 

Bilderna ovan visar min ”träffkarta” i FamilytreeDNA d.v.s där min och mina träffars äldsta kända ana på mödernet levde. Av mina 32 träffar har 13 stycken inte angett någon äldsta kända ana och bara sex har angett på rätt sätt så att de kan visas på kartan. Det är ju lite synd. Men annars ser det ju riktigt bra ut med nära träffar i Sverige och ju mindre släkt ju längre bort geografiskt.
Jag är med i projektgruppen för haplogrupp H1 på FTDNA. Där har jag blivit placerad tillsammans med fem andra i en grupp som anges ”predicted new sub branch”. Såvitt jag förstår innebär det att vi kan komma att bilda en ny kvist på H1bs-grenen. Om jag förstått det rätt så har vi en mutation som skiljer oss från de övriga i gruppen men vi måste bli ett visst antal innan vi blir en riktig ”kvist”.

Jag har också lagt in mitt resultat i Svenska Haplogruppsdatabasen. Där har just nu drygt 1400 andra lagt in sina mtDNA-haplogrupper. Av dem hör 41 % till haplogrupp H och dess undergrupper. Än så länge finns det bara en annan där med exakt samma haplogrupp som jag. Geografiskt sett så ser det bra ut. Våra äldsta kända anor på mödernet levde inte alltför långt ifrån varandra.

Källor: Eupedia, http://www.haplogroup.org,

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s