Varför blev det Karlsson?

Karl Gustaf Fredrik Karlsson, den första med efternamnet Karlsson.


Nu har ju jag ett väldigt vanligt efternamn (Karlsson) men det kan ändå vara kul att titta bakåt för att se vem som var ursprunget till namnet och varför det blev just det.

I slutet av 1800-talet slutade man att använda sig av patronymikon dvs att ens efternamn bildades utifrån faderns förnamn med ändelsen -son eller -dotter. Gränsen för när man slutade med det är lite flytande så folk gjorde lite som de ville under en period.  Det var inte förrän 1966 som patronymikonet avskaffades i lag.

Farfars far, Karl Gustaf Fredrik, var den första som använde sig av efternamnet Karlsson. Men egentligen kunde det ha blivit något helt annat. Hans fars efternamn var Andersson. Flera av Karls syskon valde att använda efternamnet Andersson men inte Karl av någon anledning. Fadern var dessutom båtsman med namnet Styrman vilket också kunde varit ett alternativ. Jag har också sett att några av syskonen benämnts Styrman vid enstaka tillfällen i husförhörslängderna. Det verkade som att man bytte lite när man kände för det. Några av Karls bröder bytte efternamn till Linde vilket jag antar att de valde efter att de var födda i Linde socken.  Så Karl och hans syskon använde sig av fyra olika efternamn.

Så att det blev just Karlsson var inte så självklart då det lika gärna kunde blivit Andersson, Linde eller kanske Styrman.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s