Min farslinje hör till I1

Resultatet på min pappas Y-DNA-test visade att han är av typen I-M253. Nils Nilsson som dog i Hjortsberga i Kronobergs län år 1755 ska alltså ha burit på denna haplogrupp om nu fäderna stämmer i min pappersforskning. I-M253 innebär att pappa har mutationen M253, vilken finns på en gren som sitter på huvudgrenen I1.  Den grenar sedan ut sig i en massa grenar/kvistar. Eftersom jag inte gjort ett så avancerat test så har jag bara kommit till grövsta grenen på trädet. För att få veta vilken kvist d.v.s den exakta haplogruppen på I1-grenen som min farslinje hör till måste jag göra ett djupare test.
Det är inte så förvånande att min farslinje hör till denna gren eftersom haplogrupp I1 är  den vanligaste typen av haplogrupp I i norra Europa. Den hittas framförallt i skandinavien och Finland där den hittas i över 35 % av Y-kromosomerna. I Sverige ska I1 finnas i ca 40 % av Y-kromosomerna.  I1 hittas på alla platser som invaderats av germanska stammar och vikingar och man tror att den uppstod för 4000-5000 år sedan i norra Europa.

Jag har just nu bara gjort ett Y37-test. På 12-markörsnivån har min pappa fått 18 träffar, på 25-markörsnivån fyra träffar och den just nu högsta nivån (37 markörer) finns sex träffar. Två av dem anges ha GD1. Båda verkar vara svenskar men bara en av dem har ett släktträd uppladdat och där anges att äldsta kända anan på fädernet var född i Östergötland.

Jag har gått med i gruppen för haplogrupp I på FTDNA och där anges följande för den grupp där mitt testresultat ingår: ”I1-Z59+ Z2041+ Z2040+ Z382+ Y5384+ confirmed or predicted”

Det innebär att min farslinje troligen hör till Y5384 men för att få veta med säkerhet behövs flera tester.

Såhär ser utvecklingen för ”min” gren ut förenklat så långt jag vet idag:
”Adam” ➡️…. ➡️ BT  ➡️ CT /🚶 ➡️CF ➡️ F ➡️ GJIJK  ➡️ HIJK  ➡️ IJK  ➡️ IJ  ➡️ I ➡️ I1

🚶= ”Out of Africa” ca 70 000 år sedan

Fortsättning följer…

Källor: Eupedia, Wikipedia, Svenskarnas och deras fäder

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s