Kanske var det Anders Svensson från Marbäck

Maria Christina Andersdotter  föddes oäkta den 24 mars 1785 i Salem (AB). Moderns namn var pigan Anna Greta Johansdotter. Jag har sådan tur att faderns namn uppges i födelsenotisen. Anders Svensson var hans namn. Det står också att han kom från Småland. Med ett namn om än vanligt och en födelseort om än inte särskilt specificerad borde det väl inte vara alltför svårt att hitta denna Anders?

Jag har utgått ifrån att Anders också fanns i Salem men han kan förstås även bott i någon närliggande socken. Salem känns dock troligast och jag har tidigare gjort ett par försök att hitta Anders Svensson i Salems husförhörslängd men gett upp innan jag kommit igenom hela boken. Prästens handstil var inte den bästa och namnen är skrivna tätt så det har varit svårläst. Jag har också blivit avbruten av olika anledningar i mitt letande. Denna gång började jag bakifrån och efter inte alltför många sidor dök en Anders Svensson upp. Han var född 1759 vilket är en passande ålder då Maria Christinas mor var född omkring 1761. Det är antecknat att Anders inflyttade från Marbeck församling till Söderby krog i Salem år 1783. Det visar sig att det finns en Marbäck socken i Jönköpings län. Rätt namn, från Småland och boendes i Salem vid rätt tid. Det verkar ju väldigt lovande. Bara att plocka fram Marbäcks födelseboken för att se om någon passande Anders föddes det året. Det gör det faktiskt. Den 22 nov 1759 föddes Anders som var son till Sven Andersson och Hedvig Persdotter i Lerstugan. Nu måste jag bara följa denna Anders för att se om han flyttar till Salem. Oturligt nog börjar inte husförhörslängderna för Marbäck förrän år 1789 och då har ju Anders redan lämnat socknen om det nu är han som inflyttar till Salem 1783. Hans föräldrar finns heller inte kvar i Lerstugan år 1789. Jag lyckas dock följa Sven och Hedvig bakåt i tiden. Genom lite tur råkade jag hitta att Sven Andersson och hans hustru inflyttade till Marbäck från Flisby socken i mars 1758. Jag hittar sedan att de gifte sig i Askeryd socken 1752. Han anges då komma från Edhult och hon från Ägersjö. De får dotter Catharina 1753 i Askeryd och dottern Kirstin 1755 i Flisby socken. Detta hjälper mig ju inte att verifiera att deras son Anders flyttade till Salem. 

Om jag nu inte kan ta reda på om Anders i Marbäck åker till Salem så får jag försöka följa Anders i Salem framåt för att se om det kan dyka upp några ledtrådar. I husförhörslängden anges att Anders flyttar från Söderby krog omkring 1785 till något som heter Ekeron. Det enda jag kan komma på att det kan vara är Ekerö. Tyvärr finns inga in- och utflyttningslängder för den här tiden. Inte heller någon husförhörslängd för Ekerö finns för detta årtal. Så turen verkar inte vara på min sida i det här fallet.

Just nu verkar jag inte komma så mycket längre. Mitt hopp står till DNA. Anders finns 6 generationer bort i släktträdet från min farmor sett. Detta är inte alltför långt bort så det finns en chans att någon släkting till Anders skulle kunna matcha min farmors test. Min farmor har fått en hel del DNA-träffar med folk som har anor i Jönköpings län. Det finns inga kopplingar till Jönköpings län i min farmors släktträd såvitt jag vet inte idag. Men kanske är det just Maria Christina småländske far som är orsak till dem. Bara att hålla utkik efter någon träff med anor i Marbäck, Askeryd, Flisby eller däromkring för att förhoppningsvis kunna koppla ihop med med Anders. 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s