Fosterpojken Harry Hagel

AndersMAgnus_oxar

Hemmansägaren Anders Magnus Andersson med frun Olivia Andersson och fostersonen Harry Hagel ca år 1927.

Farmors morfar och mormor, Anders och Olivia,  tog hand om ett fosterbarn som hette Harry. Han var 12 år äldre än min farmor men blev lite som hennes äldre bror.

Han var född den 4 oktober 1920 i Solna och hans mor var den 38-åriga ogifta pigan Helena Margareta Katarina Hagel (född 1882 i Gävle). Vid Harrys födelse bodde de i något som hette Villa Frans i Solna.  Kanske var det därför Harry fick andranamnet Frans. Innan Harry föddes hade modern fött två flickor: Ester Margareta född 1915 och Rut Linnea född 1917. Ester Margareta dog endast några veckor gammal men Rut blev vuxen.

Enligt farmor var Harry fosterbarn hos en familj i Stockholm. Men på grund av att mannen i familjen blev arbetslös och att hans hustru blev gravid hade de inte råd att ha kvar Harry. Därför skulle han få komma till en familj i den småländska skärgården. När familjen han skulle till fick höra att det var en pojke som var på väg till dem ångrade de sig. Men då var det redan för sent för då satt Harry redan på båten från Stockholm till Fogelvik. Farmor tror att hennes morfar gjorde något jobb hos häradsdomaren som hade hand om placeringen av Harry. I vilket fall blev hennes morfar tillfrågad om han kunde tänka sig att ta hand om pojken till häradsdomaren hade ordnat ett nytt hem åt honom. Så tanken var att Harry bara skulle stanna till de hittade någon annan familj. I Östra Eds församlingsbok kan man läsa att Harry kom till Anders och Olivia den 11 juli 1927 ifrån Spånga. Han var då nästan 7 år.

img_3155

Olivia, Anders, Harry och min farmor ca år 1935.


När Harry kom till Skärkullen bodde förutom Anders och hans hustru Olivia också deras dotter Signe, min farmors mamma, där. Anders och Olivia började bli till åren så det var förstås ett välkommet tillskott med en pojke som så småningom skulle kunna hjälpa till på gården. Och så blev det, Harry blev kvar i Skärkullen ända till vuxen ålder. Han blev som en son för Anders och Olivia och det vittnar väl inte minst om att han faktiskt fick ärva dem. Han flyttade så småningom till Stockholm men var hemma i Skärkullen och hjälpte till på somrarna och högg i skogen på vintern.

Olivia, Harry, Signhild, Anders och Signe utanför Skärkullen

Harry, Olivia, min farmor Signhild, Anders och Signe utanför Skärkullen omkring 1938.

Harry verkar ha haft kontakt med sin äldre syster Rut. Enligt min farmor så växte systern upp på barnhem och ska sedan ha arbetat på barnhem. Om det var samma barnhem som hon växte upp på är oklart. Barnhemmet hon arbetade på började brinna och hon blev innebränd eftersom hon inte vågade hoppa. Om detta stämmer vet jag inte men hon dog i alla fall år 1947 enligt Dödboken.

Harry gifte sig aldrig. Han ska ha arbetat som elektriker. På äldre dar drabbades han av kol och låg på sjukhem sin sista tid i livet. Harry dog den 21 januari 1991. Han var då skriven på Rosenlundsgatan 44 A i Stockholm dvs Södermalm i Stockholm.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s