Sjömannen Hans Hemsén

Visby-sjömanshus-DIa-2-1761-1777-Bild-1850-sid-183

Bild från Arkiv Digital (Visby sjömanshus DIa:2 (1761-1777) Bild 1850 / sid 183

Hans Hemsén var min farfars farmors mormors far. En person jag inte visste särskilt mycket om. Jag hade andrahandsinformation på att fadern ska ha hetat Hans och modern Catharina Larsdotter född 1712 i Rone. Denna information kommer från en Gotlands-databas som cirkulerar på nätet men jag vill förstås verifiera uppgifterna mot originalkällorna.

När det gäller Hans så sa andrahandsuppgiften att han var född 1738 i Hemse. I Hemse födelsebok anges tyvärr  inte barnens namn i födelsenotiserna men det finns heller ingen Hans som får barn det året. Den första husförhörslängden för Hemse sträcker sig över åren 1744 till 1796 och trots att jag tycker att jag lusläst den så har jag varken hittat Hans eller hans fru i den.

Den första vanliga källan som jag hittat Hans i är i Visby stadsförsamlings vigselbok. Där kan man läsa att han gifte sig den 22 januari 1764  med Maria Samuelsdotter Damström. I Hemse inflyttningslängd kan man läsa att Maria inflyttar till Hemse år 1764. Med Maria fick han två döttrar; min ana Catharina Christina född 1766 och Malena född 1769. Båda födda i Hemse.

Jag har inte hittat mer uppgifter än hans vigselnotis och hans barns födelsenotiser i de vanliga källorna men jag har lyckligtvis hittat honom i en annan källa. Nämligen Visby sjömanshus rullor. I inmönstringsrulla för åren 1753-1760 kan man läsa följande:  ”Hemsén Hans Mattsson gåsse ogift, 21 år Gothlenning  kårt och under sätzig till statur med blå ögon samt ljusbrunt hår och ögne bryn föd uti Hemse socken.” Vidare kan man läsa att han arbetat för skepparen Michael Classon åtminstone år 1759. Det står också något om 5 år som jag inte förstår. Har han varit hos honom i 5 år? Men det står bara antecknat en resa 1759. I denna källa får jag flera värdefulla pusselbitar. Hans pappa hette uppenbarligen Mats och inte Hans som jag hade information om. Han är född omkring 1738 i Hemse. I Hemse födelsebok finns en Mats Nilsson i Hulte som får en son   17 april 1738. Det ser ut som moderns namn är Catharina. Kanske är det Hans föräldrar.

I nästföljande inmönstringsrulla som sträcker sig över åren 1761 till 1777 får jag följande information: ” Hans ogift, 21 år Gothlenning af kårt och under sätzig status med blå ögon och ögnebryn ljusbrunt hår född uti Hemse.” Där nämns också att han år 1766 är gift och bor i Hemse och har en 1-årig dotter som heter Katrina Christina. Det nämns också att hans mor heter Catharina så moderns förnamn verkar i alla fall stämma.

Man kan vidare läsa att han  arbetat som gosse och matros från åtminstone år 1759.  Under 1760-talet gjorde han flera resor till Holstein med galeasen Paradis under sjökapten Adam Kahl. En galeas är en viss typ av skuta. Han arbetade också på andra skepp som Förgylda Pelicanen, Emanuel och Gud mit Hopp som matros och tjänade omkring 9 Dr. Jag gissar att Dr är en förkortning för Daler.  Hans sista resa som är antecknad i inmönstringsboken är med galeasen Gud mit Hopp år 1770 där han arbetade som matros.  Det står antecknat ” 1770 d. 1 maij med Carl Hin. Kahl hemkom i nov. Förlorade med man och alla ty ute slutas”. Utifrån denna information så får jag intrycket att skeppet förliste men läser man i utmönstringsrullan så får man en helt annan bild. Där kan man läsa att besättningen hyrdes för hela sommaren och hösten. Besättningen bestod utöver Hans av ytterligare två matroser, en kockmatros, en styrman och så skepparen Carl Henrik Kahl. Det står vidare att skeppet avgick till Danzig. I juli var de hemma igen och då bar det av till Hålsten som borde vara Holstein. Här byttes skepparen till Adam Kahl och det kom en ny styrman också. De hemkom i augusti och reste då till Ståkhålm som borde vara Stockholm. Den 3 november står det att båten är ”oplagd i winterlag”. Nästa år är skeppet ute på nya seglatser dock utan Hans. Så inte förliste båten, åtminstone inte år 1770. Kanske var det så att Hans dog på sin sista resa för efter detta har jag inte hittat honom i några skriftliga källor.

Hans fru Maria gifte i vilket fall om sig 1776  med Mattias Öström.  Med Mattias får hon en dotter som hette Anna Maria och som föddes 1778 i Hemse.  Jag har inte lyckats hittas Mattias dödsnotis men han dog innan 1797 för då står Maria som änka och bor tillsammans med sina döttrar i Hemse. På samma ställe är Catharina Larsdotter född 1712 i Rone och hennes make Mårten Kroksabel antecknade. Detta ska enligt overifierade uppgifter vara Hans Hemséns mor och styvfar. Kanske kan det vara en indikation på att det är rätt eftersom de bor med sin svärdotter och barnbarn?

Efternamnet Hemsén tog sig Hans troligen i samband med att han började jobba på sjön. Tittar man i sjömansrullorna ser man att de allra flesta inte hade vanliga son-namn. Det är inte heller så svårt att gissa att namnet kommer från hans födelsesocken Hemse.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s