Backagård (Kullagård) och Backen i Gunnarp socken

Gunnarp socken

Avfotograferad sida från Gunnarps sockenbok. Den översta röda pilen visar Lunnagård där min ana Olof Jönsson föddes. Han var den första av mina anor att bosätta sig i Backagård. Pilen i mitten visar byn Gunnarp och någon av de utmarkerade husen där är Backen och Kullagård. Vilka vet jag inte.

I halländska Gunnarp socken har anor på både min morfar och mormors sida levt. Det visade sig också att mormor och morfar faktiskt var släkt om än på långt håll.

Den gård eller kanske gårdarna som framförallt dyker upp på min mormors sida är Backagård och Backen.  Där har mormors släkt bott i flera generationer. De här gårdarna låg i byn Gunnarp i närheten av kyrkan. Enligt den lista över gårdar som finns på Hallands släktforskarförenings webbsida så bestod byn Gunnarp av sex gårdar. Backagård var på ett 1/2 mantal. Andra namn på gården var Gunnarp 6, Per Svensgård och Kullagård. Backen var mindre och var på 1/4 mantal och kallades också Gunnarp 4, Karl Gunnarsgård eller Ängatorpet. Vilken gård mina anor bodde på är lite oklart, troligtvis var det på båda gårdarna. Hur gårdsnamnen anges i kyrkböckerna är ganska förvirrande. Det stämmer inte riktigt när jag jämför uppgifterna i Gunnarps sockenbok, husförhörslängder och mantalslängder. I husförhörslängderna nämns i princip endast Backagård.  Tittar man däremot i mantalslängderna så finns Backagård nämnd i slutet på 1600-talet och början på 1700-talet, senare är det bara Backen och Kullagård som jag hittar.  Det verkar som att det periodvis var en och samma brukare för båda gårdarna och det är kanske därför det blir så förvirrande. De bodde i Backen men brukade även jorden i Kullagård. Kanske tyckte prästen att det var en smart idé att skriva ihop namnen och därför står det att de bor i Backagård i husförhören.

Den första i släkten som jag vet bodde på någon av gårdarna var Olof Jönsson som nämns i Gunnarps första kyrkobok som sträcker sig över perioden 1688 till 1731. Det är en ministerialbok där födda, vigda och döda anges gårdsvis. I boken står gården som Gunnarps Backagård. Olof föddes senare delen av 1600-talet, kanske omkring 1670. Han gifter sig med änkan Elin Torbjörnsdotter i Backagård år 1702 och anges då inflytta från Lunnagård som var en annan gård i socknen. År 1702 är alltså första gången såvitt jag vet en ana till mig bor i Backagård eller Backen som det kanske egentligen borde vara. Elin verkar vara betydligt äldre än Olof, kanske så mycket som 30 år äldre. Man kan ju undra om det var kärlek eller om det handlade om ett praktiskt arrangemang.  Olofs bror Anders hade nämligen tagit över Lunnagård så kanske var detta ett sätt för Olof att få en gård.

I tidigare mantalslängder exempelvis för åren 1688 och 1701 så benämns gården Backagård. Men i mantalslängderna för åren 1729, 1730, 1731 och 1732 och 1735 finns Olof Jönsson i Backen. Ingen verkar bo i Kullagård. Från 1730 står det något om Olof Jönsson under Kullagård. Kanske att han brukade gården? Hustrun Elin dog 1731 och anges då vara 98 år.  Jag vet inte om det kan stämma men Olof och Elin fick åtminstone aldrig några barn. Nästkommande år gifter han om sig med Anna Gudmundsdotter som i stället måste varit mycket yngre än honom.  De hinner bara vara gifta några år innan han dör men de hann få två barn. Endast ett av dem överlevde och det var min ana Jöns. Olof dog någon gång före 1736. Jag har lusläst Gunnarps dödbok men inte lyckats hitta hans dödsnotis. Det verkar som att prästen missat att anteckna hans död eller så dog han någon annanstans. Hans hustru står som änka i mantalslängden för år 1736 så antagligen dog han 1735. Olofs änka gifter om sig i maj 1737 med en annan Olof som hette Svensson i efternamn. De fortsätter att bruka Backen . I 1750 och 1760 års mantalslängd finns de i Backen men det ser också ut att stå något om att Olof i Backen brukar Kullagården. I mantalslängden 1770 har Jöns Olofsson som alltså var son till den första Olof,  tagit över Backen och det står också under Kullagården att han brukar den gården.

I mantalslängderna för år 1779, 1780 och 1784 så är det Jöns som brukar Backen. Jag har inte lyckats hitta Kullagården. År 1785 står Jöns under Backen men det står också antecknat under Kullagård ”Jöns Olofsson på Backen br[ukar]”.

Den första riktiga husförhörslängden för Gunnarp börjar 1784. I den nämns bara Backagård och brukaren där är Jöns Olofsson . Enligt Gunnarps sockenbok var Jöns brukare av Backen men i husförhörslängden nämns varken Backen  eller Ängatorpet som också ska ha varit ett annat namn för Backen. Fast som jag förstår det så var Ängatorpet snarare ett torp under Backagård.   I nästa husförhör som sträcker sig över åren 1788 till 1790 nämns bara Backagård men nu finns även Ängatorpet med. I husförhören fram till 1818 nämns bara Backagård och Ängatorpet.

Jöns fick också en son som döptes till Olof. Han föddes 1767 i Backagård enligt födelseboken.  Olof Jönsson blev brukare av gården Backen ( Gunnarp 4) från början av 1800-talet enligt Gunnarps sockenbok (han står dock under  Backagård i husförslängderna). Han friköpte sedan gården och blev också ägare till Kullagården, Gunnarp 6.

Från husförhöret som börjar 1822 nämns att Backagård är nummer 4 och att Ängatorpet och backstugan Toften är under Backagård. Så står det i husförhören fram till 1835. I husförhörslängden för åren 1835-1847 dyker plötsligt Kullagård upp. Backagård anges som nr 4 och Kullagård som nr 6. Ängatorpet finns också med. Även i nästa husförhör (1847-1853) anges gårdarna och torpet.

Laga skifte skedde i Gunnarp år 1854. Vid den här tiden var det Olofs son Olaus Olsson som brukade gården Backen. Vid Laga Skifte  flyttades gården Backen (Gunnarp 4:1). Den nya platsen blev på gränsen mot Skåpanäs i Mårdaklev socken. I slutet av 1850-talet flyttade Olaus son Olander till den nya boplatsen medan Olaus och resten av familjen blev skrivna på Kullagård d.v.s Gunnarp 6 (även kallad Backagård). Troligen låg husen i Kullagård och Backen alldeles intill varandra. Den enda gården i byn som hade kvar husen på sin gamla plats efter Laga skifte var Kullagård.

I husförhörslängden som följer efter Laga skifte (för åren 1853-1860) finns Backagård i ortsregistret men man kommer då till Gunnarp nr 6 Backen. Backen finns också med som nr 4.  En hänvisning görs till Backagård. Även Kullagård finns med som nr 6. I nästa husförhörslängd för åren 1860 till 1862 står både Backagård och Kullagård som nr 6. Nr 4 finns inte.

Så hur ska man sammanfatta detta, vilken gård bodde de egentligen på? Rimligast är väl att gå på det som står i mantalslängderna. Även om det står Backagård i alla husförhörslängder fram till Laga skifte så är det nog Gunnarp nr 4 Backen som måste vara den rätta gården.  Troligen bodde ingen på gården Kullagård under väldigt lång tid (mer än 100 år?) men mina anor brukade den gården på ett eller annat sätt. Först efter Laga skifte flyttade mina anor faktiskt till det riktiga Backagård eller Kullagård. Kanske är det, som jag skrivit ovan, faktiskt prästen som förvirrat till allt genom att ange att familjen bor i Backagård fast det i själva verket är Backen.
Källor: Gunnarps husförhörslängder, mantalslängder, Gunnarps sockenbok

 

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s