Farmors DNA

Under julledigheten topsade jag min farmor. För någon dryg månad sedan kom resultatet på min farmors Familyfinder-test. Och lyckligtvis är vi släkt…😀.   Men jag vet inte om jag blev så mycket klokare, snarare skapar det ännu flera frågetecken. Några av de träffar som jag var övertygad om hade med min mammas släkt att göra visade sig höra till min farmors släkt. Även bland farmors anor finns finska träffar och träffar med anor i Västerbotten. Även några norska träffar dök upp.

En träff som jag angetts vara släkt med i spannet 3rd-5th cousin och som jag verifierat som 9th cousin på min mammas sida visade sig även vara släkt med min farmor. Hur vi är släkt där vet jag inte ännu.Både farmor och jag anges vara släkt med träffen i spannet 3rd-5th cousin. Jag och träffen delar  88cM med longest block på 14 cM medan  farmor och träffen delar 48 cM med longest block på 14 cM. Detta tyder på att vi är släkt på två sätt eftersom jag delar mer DNA med träffen än farmor.  Jag har också hittat ytterligare några personer där jag delar mer DNA med personerna än vad farmor gör. Vilket måste betyda att släktskapet finns på både min farmors och antagligen min mammas sida. Kan ju komma från farfar också förstås men om jag tittar på var i Sverige träffarna har sina anor så lutar det åt mammas sida.

Farmor har flera träffar med anor i Jönköpings län. Såvitt jag vet har hon inga anor där men jag har en teori om att dessa kan bero på en fader okänd. Så det ska jag gräva mer i.

Jag kunde ganska snabbt hitta släktskap på några träffar på min farmors kit. Extra kul var att kunna verifiera ett par träffar på min Lindgren-släkt från Locknevi. Dessa DNA-snuttar finns inte alls hos mig eller åtminstone är de så korta att de inte ger någon matchning. Fyra personer har jag lyckats verifiera på denna släktgren och det finns ett par till som jag håller på att kolla som borde höra till denna gren.

Även släktskapet till mina kolare i Ingsån som jag skrivit om tidigare har kunnat verifieras. Inte heller detta DNA verkar finnas kvar i någon större mängd hos mig eftersom jag inte har träff på denna person.

I dagsläget (17 mars) har farmor 10-talet träffar mer än mig, drygt 690 stycken. Sedan hennes resultat kom i början på februari så har hon fått ca 100 nya träffar så man märker att det är många som testar sig. Hon har också fler uppskattade ”nära träffar” (2nd-4th cousin) jämfört med mig.

Så långt har jag lyckats verifiera 8 träffar med mig inräknat på farmors kit.

Fortsättning följer…

 

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning, Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s