Mina DNA-träffar – två år senare

Nu är det lite mer än två år sedan jag skickade in mitt DNA till FamilytreeDNA (FTDNA). Vad har då hänt sedan dess? När det gäller antalet träffar/matchningar så har jag tre gånger så många än för två år sedan. DNA-smittan breder ut sig 😀. Jag har nu  (4 mars) 662 stycken träffar varav 17 stycken är som jag kallar det ”nära träffar” d.v.s släktskapet är uppskattat till 2nd-4th cousins.  Av dessa 662 träffar har jag lyckats verifiera släktskapet för sju.  Alltså cirka en procent av alla träffar. Det kan ju tyckas lite torftigt. Fem stycken av dessa är på min mammas halländska anor, en på min morfars skånska anor och så en på min farmors småländska anor. FTDNA:s uppskattade släktskap har stämt hyfsat bra. De släktskap jag lyckats hitta inom spannet 2nd-4th cousin visade sig vara 4th cousin. Någon var 6th cousin. Så man får räkna med att det ligger i nedre delen av spannet.  Fast jag har ett exempel där släktskapet angavs till 5th-remote men vi i själva verket var 4th cousin så det kan slå åt båda håll. 

Trots att jag bara lyckats verifiera någon procent av alla matchningar så kan jag ändå i många fall ana mig till på vilken släktgren vår gemensamma ana bör finnas. Men en del är helt obegripliga. Jag har några utländska träffar som inte har en enda svensk i sitt släktträd. I en del fall kan det förstås bero på att de inte forskat tillräckligt långt bak men en del har flera generationer bakåt och ändå ingen svensk. 

Några andra träffar som sticker ut:

🔴Finska träffar och träffar med anor i AC-län: Mina finska träffar och träffar i AC-län dvs Västerbotten kan jag inte riktigt förklara. Det är väldigt många med anor där som testat sig och dna:t är väldigt konserverat pga att man gift sig med släktingar. Så släktskapet är troligtvis längre bort än vad FTDNA anger.  Jag har en möjlig men obekräftad gren in i Bure-ätten via finländska präster. Kan det vara det? Jag har även en gren på min farmors sida som går upp till Jämtland.

🔴Norska träffar: De norska träffarna tror jag har med mammas farmors bohuslänska gren att göra. Jag har inte lyckats verifiera en enda ännu. Jag har inte heller lyckats verifiera någon av träffarna med anor i O-län. 

🔴Blekinge (K-län): Såvitt jag vet har jag inga anor i Blekinge men jag har ju anor i Skåne och de levde i den del av Skåne som inte är så långt ifrån Blekinge.  Jag har heller inte kommit särskilt långt på min skånska gren pga att det inte finns några kyrkböcker så det finns förstås en möjlighet att de kom från Blekinge längre tillbaka i tiden. Det finns dessutom en fader okänd bland de skånska anorna. Kanske är det han som ger dessa träffar.

🔴Älvsborgs län (P-län): Jag har några nära träffar som har anor i P-län (Älvsborgs län). Jag har hittat några grenar bland mina halländska anor som snirklar sig in i P-län via Halland. Dessa anor är hyfsat långt bak i min släktträd och förklarar inte riktigt vår nära träff. Vi kan förstås vara släkt på mer än ett sätt vilket gör att släktskapet anges närmare än vad det i själva verket är.

➖➖➖➖➖➖

DNA-släktforskandet har kanske ännu inte gett så mycket utdelning fast jag är ändå rätt nöjd med mina sju verifierade matchningar. 

Det här med DNA-forskning är väldigt spännande och beroendeframkallande. Spännande att logga in för att se om någon ny ”nära träff” trillat in. Men det ger snarare mer frågor än svar. Det visar ju inte minst alla mina ”mysko” träffar med anor på platser jag inte visste att jag hade anor. Det gör ju att jag helt enkelt måste testa flera släktingar för att kunna reda ut allt detta. Och en bit på väg är jag eftersom min farmor gick med på att testa sig men det får jag berätta om i ett annat inlägg. 

 

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s