Johan Hjorts bouppteckning

tjust-haradsratt-fiiia-18-1790-1790-bild-602-sid-1107

En sida från Johan Hjorts bouppteckning (Bild från Arkiv Digital http://www.arkivdigital.se )

Båtsmannen Johan Hjort har jag skrivit ett inlägg om tidigare. Hans dödsdatum hade jag tvetydiga uppgifter på. En uppgift jag hade var att han försvann i Ryska kriget 1789. Senare hittade jag i Odensvi husförhörslängd en anteckning om att han dog ca 1790 i Karlskrona.

Häromdagen när jag letade efter en bouppteckning så dök jag av en händelse på Johan Hjorts bouppteckning. Den berättade att han dog i Karlskrona den 7 maj. Jag har försökt hitta honom i Karlskronas amiralitetsförsamling dödbok men inget napp.

I bouppteckningen står också att hans arvingar var hans änka Kerstin Svensdotter och sju omyndiga barn. Tre var från hans första gifte; Johan, Olof och Cajsa och fyra från hans nuvarande gifte;  Anders, Anna, Stina och Maja Elisabet.

Det är en hel del saker som räknas upp men det är ganska svårläst tycker jag. Men jag kunde bland annat läsa att han ägde en blå jacka och att familjen hade två kor, en kviga, en kalv och en gris.

 

EDIT 6 oktober 2017: Enligt Boken om Odensvi dog Johan Hjort av återfallsfeber under ryska kriget.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Johan Hjorts bouppteckning

 1. Leif Gustafsson skriver:

  Hej Jenny,
  Vi är släkt genom denne Johan Esbjörnsson Qvist/Hjort. Han var min farmors morfars farfars far. Hittade hans bouppteckning tack vare din sida. Hade en uppgift från de militära källorna att han dog 3 mars 1790, men har nu ett nytt datum. Du får gärna kontakta mig. Har en gåta sedan ca 30 år tillbaka i form av en Anna Danielsdotter i Dalhem sn. Hon står som född i Ed socken antingen 1774 eller 1784 (bägge uppgifterna förekommer). Syftar Ed på Västra Ed eller Östra Ed eller på någonting annat. Jag är ”lost”. Har du någon idé är jag väldigt tacksam.
  Vänliga hälsning (och Glad Påsk)
  Leif Gustafsson

  • ostraedsrotter skriver:

   Hej!

   Kul att du hittade till min släktforskningsblogg.

   Tyckte jag kände igen dig och när jag sökte bland mina gamla mejl så hittade jag att vi haft kontakt tidigare. 2015 diskuterade vi Johan Hjort. Jag har ju hittat lite mer sedan dess som hans bouppteckning och vet numer också att hans andra fru inte var syster med hans första fru.

   Gällande Anna Danielsdotter så är det svårt att säga vad som avses med Ed. Det första man tänker på är förstås Östra Ed (Eds kapell) eller Västra Ed men där antar jag att du redan letat. Kan det vara ett torp eller en gård de menar?
   Har du testat att söka efter henne i PLF:s databas (http://www.plfoskarshamn.se/ )? Jag har en av skivorna men tyvärr så är den så gammal så den funkar inte längre annars kunde jag gjort en sökning.

   • Leif Gustafsson skriver:

    Har ett antal gånger sökt igenom både Västra och Östra Eds födelseböcker, tyvärr utan resultat. Har ofta undrat vad prästen menar när han skriver ”Ed”. Är det västra, östra eller något annat. Fortsätter att leta, måste ju chansa med en fråga.
    //Leif

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s