Mystiske Gottfrid

Farmors morfar, Anders Magnus Andersson, hade tio syskon. De allra flesta dog i unga år utom han själv och hans fyra bröder Albert, Gottfrid, Albin och Elvin. Albert, Albin och Elvin har jag skrivit om förut. Gottfrid däremot har jag vetat väldigt lite om. Min farmor visste inte särskilt mycket om honom, hon hade varken träffat honom (han dog innan hon föddes) eller hört berättats särskilt mycket om honom. Hon trodde att hon hört att han var ogift.

scan_20160725_085106

Kanske föreställer denna bilden Gottfrid

Gottfrid Teodor Andersson som var hans fulla namn föddes i Stocktorpet i Östra Eds socken den 8 maj 1773 som nummer fyra i den stora syskonskaran. Det finns ingen bild på Gottfrid där vi säkert vet att det är han. Ovan bild är ett foto som farmor hade. Det föreställer en okänd man men något får mig att tro att detta kanske är en bild på Gottfrid. Om jag jämför bilden med bilder på de andra bröderna så tycker jag mig se likheter.

I november 1891 lämnar han för första gången hemmet och flyttar till grannbyn Västerum där han blir dräng på en av gårdarna. Där stannar han ett år sen flyttar han hem igen. År 1896 flyttar han till Fågelbo i Nacka och blir dräng hos en grosshandlare under några månader.  I början på 1897 är han tillbaka i Stocktorpet igen. Det står antecknat i Östra Eds husförhörslängd att han varit iväg till Stockholm och arbetat flera gånger mellan åren 1898 och 1903. Ofta är hans bror Albert där samma period och arbetar. Någon gång även brodern Anders. Slutligen flyttar han till Stockholm i december 1903 där han bor i närheten av Vitabergsparken på Södermalm. I oktober 1904 flyttar han till
Lundagatan 2-4 som låg alldeles intill Skinnarviksparken på Söder. Här bodde han fram till sin död. Hans yrke anges till arbetskarl eller stensättare.

I oktober 1918 flyttar telearbetareänkan Charlotta Valentina  Bovin (född Tjulander) med sin 13-åriga dotter Anna Margareta Linnea in hos Gottfrid. De gifter sig på nyårsafton 1919. Lyckan blir inte långvarig för Gottfrid dör mindre än ett år senare.
Gottfrid Teodor dog på Maria sjukhus den 18 oktober 1920. Dödsorsaken anges primärt vara krosskador vid armen som ska ha uppkommit då han blev påkörd av en lastautomobil. Den bidragande dödsorsaken var stelkramp och kvävning av uppkräkt maginnehåll.  Kanske har han fått sina skador i sitt arbete.

Jag vet inte om hans änka tog hans död väldigt hårt eller om det var andra saker som bidrog till det men i september 1921 hängde hon sig i Tantolunden.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s