Carl Petter Skogman (Rolig), var det du?

Häromdagen gjorde jag en sammanställning över mina anor med fader okänd som jag publicerade här på bloggen. Det fick mig att återigen börja fundera över min farfars morfar, Karl Niklas Karlsson Brax, som föddes i Öja socken på Gotland i februari 1853. Hans mamma, Anna Catharina Gervalder (1821-1864), var från Öja men tjänade piga i Alva socken när hon blev gravid. Jag antar att hon reste hem till föräldrarna för att föda barnet. Jag har gjort några försök att leta efter fadern. Jag har följt Karl Niklas från födelsenotisen, genom husförhören till dödsnotisen men ingen far nämns någonstans. Jag har även följt hans mamma men inte heller där nämns någon far. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att titta i några domböcker. De tjänster som jag abonnerat på har inte haft de rätta. Jag är inte heller säker på om de har digitaliserats än.

Karl Niklas och modern hamnade så småningom på fattighuset i Alva socken. Det fick mig att fundera på om det kunde finnas något om dem i sockenstämmeprotokollen. Lyckligtvis finns det såna för Alva för den här tiden. Efter lite bläddrande hittade jag detta:

Protocoll 3 sönd. i Advent den 26/12 1853 med Alfva församling

På begäran af Pigan Gervalder, som varit i tjenst hos Husbond. Ol. Peter Rangsarfve och under sitt tjensteår derstädes blifvit häfdad och sedan framfödt Barn att erhålla nödigt understöd af församlingen, hördes Socknens Ledamöter derföre och beslöts, att bemälte Piga skulle få sig genom fattigvårdens försorg tilldelt 1/2 Tunna Råg från magasinet, samt 3 (Riksdaler Riksgälds?) i Penningar och hvarmed Pigan Gervalder ock fann sig belåten.
Uppläst och Justeradt
som förut

å församlingens vägnar
Bengt — Hans Binge
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________________________

Och detta…

Protocoll ? den 14 Nov 1854 med Alfva Pastorats Ledamöter

S. D. företogs till omprövning Pigan Gervalders ansökan förhöjd försörjningshjelp till bemälte Piga och hennes oägta Barn och beslöt församlingen att det först bestämda anslaget skulle tills vidare fortfara; och så vida bemälta Piga ej funnits nöjd med anslaget, så kommer hon i sådant fall att med arbete…..af..och….bestämmas hon vederbörligen forts som förut

uppläst och justerat
?
Hans
L. P Pettersson Gandarfve

…………………………………..

Tyvärr anges ingen far i de två protokoll jag hittat.

Karl Niklas använde efternamnet Gervalder men i 16-årsåldern börjar han plötsligt använda efternamnet Karlsson. Det ligger ju då nära till hands att tro att hans pappa faktiskt hette Karl för det är varken hans morfars eller mammas efternamn.

Modern är piga i Rangsarfve i Alva vid tiden då hon blir gravid. Jag tar en titt i husförhörslängden och till min stora glädje finns en dräng på gården som heter Carl Petter Skogman. Han inflyttade till Rangsarfve från Hamra år 1847 och är i lämplig ålder, född 1826 och alltså 5 år yngre än Anna Catharina. I oktober 1852 lämnar han gården  (smet han?) och flyttar till Grötlingbo socken. Jag googlar hans namn och hittar uppgifter på att han gifter sig med Anna Fredrika Carolina Jakobsdotter och åtminstone får ett barn. Efter att ha kollat mot originalkällorna kan jag konstatera att om det nu är han som är fadern så inte verkar han lära sig av sina misstag. I augusti 1854 föder pigan (som han sedan gifter sig med) Anna Fredrika Carolina Jakobsdotter en oäkta dotter hemma hos sina föräldrar i Eksta socken. Ingen far nämns men det är antecknat att hon har tjänst som piga i Grötlingbo. Och visst har både hon och Carl Petter tjänst på Kopparfve i Grötlingbo. I Grötlingbo husförhör anges att Carl Petter blivit båtsman.  År 1855 flyttar han till Alva och har då båtmansnamnet Rolig. Till Alva flyttar även Anna F C men de är fortfarande inte gifta. I oktober 1856 är det dags igen, då föds oäkta sonen Jakob Petter. Ett par veckor senare gifter sig Carl Petter och Anna F C och barnen blir legitima. Ytterligare en dotter föds 1858. Carl Petters liv blev inte långt. Han dör redan 1859 i Karlskrona. Ingenstans har jag hittat någon notering om en oäkta son (hans två första barn med Anna F C nämns heller aldrig som hans oäkta). Jag har även tittat i hans bouppteckning men de enda arvingar som nämns är hustrun och de två döttrarna (sonen Jakob dog redan som spädbarn). Jag antar att enda chansen är domböckerna (Anna Catharina hade det tufft att försörja sin lille son. Man kan ju undra om hon stämt fadern på underhåll?) eller att någon ättling till Carl Petter Skogman DNA-testar sig. Chansen finns för det verkar som att åtminstone den ena dottern fick många barn.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s