Bouppteckningar kan lösa gåtor

Jag satt och letade bouppteckningar lite på måfå för mina gotländska anor och vips så löste jag en gåta som gjorde att jag kom flera generationer bakåt.

Farfars mormors farfar och farmor var båtsmannen Nils Larsson Brax och Catharina Larsdotter. Nils anor hade jag koll på men Catharinas ursprung var oklart. Hennes födelsedatum varierar i husförhörslängden. Där nämns två årtal, 1783 och 1791. Födelseort nämns aldrig även om hon antagligen kom från Alskog eftersom det är därifrån paret inflyttar till Silte år 1809. När hon dör i Silte den 16 juni 1827 anges hon vara 44 år gammal. Men så hittade jag då hennes bouppteckning och där står det att hon är född i Snovalds (Snauvalds) i Alskog socken och därefter var det bara att kolla i Alskogs husförhörslängd.

bouppteckning

Catharina Larsdotters bouppteckning (bild från Arkiv Digital)

Enligt Silte husförhörslängd gifte sig Nils och Catharina år 1808 men var stod det inget om. Med hjälp av andrahandskällan Anarkiv hittade jag att Catharina gifte sig den 27 december 1807 i Alskog med Nils Larsson Hallander och det stämde när jag kollade mot originalkällan. Det verkar alltså som att Nils använde efternamnet Hallander en period innan han blev båtsman Brax i Silte.

———-

Glöm inte att kolla bouppteckningarna. Har man tur så finns det bouppteckningsregister, då hittar man bouppteckningen utan större problem annars kan man få bläddra lite.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s