Fader okänd – en släktforskares mardröm !?!

Mardröm eller ej, i vilket fall är det otroligt frustrerande att inte komma vidare på en gren och särskilt om den där okända fadern dyker upp bland de första generationerna. För alla släktforskare dyker det förr eller senare upp oäkta barn, det är nog snarare en regel än ett undantag. Har man tur så har prästen gjort en anteckning i födelseboken eller husförhörslängden och man kan komma vidare. Ofta har man inte den turen. Om jag tittar sju generationer bakåt sett från mig så har jag  fem stycken med fader okänd. Det finns några fler som fötts oäkta men i de andra fallen har jag kunnat hitta fadern eftersom de antingen gift sig eller att prästen antecknat fader i kyrkoböckerna.

På min farfars sida så finns två av de fem oäktingarna. Min farfars morfar (4 generationer bakåt sett från mig), Karl Niklas Karlsson Brax född 1853 i Öja socken på Gotland, var oäkta. Jag har inte hittat någon anteckning om vem hans far är. Kanske hette han Karl för han använder efternamnet Karlsson. Den andra oäktingen är Maria Christina Hemsén född 1810 i Visby. Hon var min farfars farmors mor. Efternamnet Hemsén är efter hennes morfar så där har jag ännu mindre att gå på. 

På min farmors sida finns också två oäktingar inom sju generationer. Den första är farmors farfar, Karl Gustaf Pettersson född 1869 i Botkyrka. Jag har inte något spår efter den skyldige. Den andra är min farmors farfars morfars mor, Maria Christina Andersdotter född 1785 i Salem.  Här har jag sån tur att prästen skrivit att den skyldige är Anders Svensson från Småland. Men mer en så vet jag inte. Jag har gjort några försök att leta efter Anders Svensson i Salems husförhörslängder men dels är det ju ett vanligt namn och dels är Salems husförhörslängder ganska kladdiga och svårlästa.

På morfars sida är det hans morfars mor som är född utom äktenskapet. Hon hette Hanna Hansdotter  och föddes 1828 i Västra Vemmerlöv i Skåne.  Inte heller här finns så mycket att gå på. Hennes mamma blir gravid när hon är piga i Gylle socken. Hanna använder sin mors efternamn så där finns ingen ledtråd. 

Vad är då möjligheterna att hitta dessa okända fäder? Först måste man kolla födelsenotiser och följa dem i husförhörslängderna för prästen kan ha noterat något där och det flera år efter att de föddes. Ett annat tips jag läste häromdagen var att kolla i konfirmationsböckerna. Tydligen händer det att prästen kan ha noterat något där. Fram till åtminstone 1800-talet finns det goda möjligheter att hitta dem i domböckerna eftersom det var straffbart att få utomäktenskapliga barn. På 1800-talet såg man inte lika allvarligt på saken och föräldrarna blev inte lika ofta stämda.  Men om man har tur kan det finnas något i domböckerna fram till 1864  för det var först då det inte längre var olagligt med utomäktenskapliga barn.   Sen kan modern ha stämt mannen för att han inte betalar underhåll så det finns fortfarande möjligheter att det går att få fram något. En annan möjlighet är DNA-testning. Men då måste det finnas en misstänkt fader och så måste en ättling till denne ha DNA-testat sig. Sen så ska vi  förhoppningsvis få en matchning vilket inte heller är säkert beroende på hur långt tillbaka i tiden det gäller.  

Förhoppningsvis ska jag lyckas hitta någon av dessa okända fäder någon gång. Kanske är det genom domstolsforskning, kanske är det genom DNA-testning.  

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten, Farmors sida av släkten, Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s