Börta Bengtsdotter – min äldsta kända ana på mödernet

Min äldsta kända ana på min raka moderslinje var Kerstin Persdotter född omkring 1745 i Harplinge. Hon gifte sig den 29 december 1765 med Bengt Larsson. I vigselnotisen anges båda komma från Storegård. Storegård var en gård i byn Skintaby. Den 17 januari 1767 föddes deras dotter och min ana Gunnil Bengtsdotter. Mycket mer än så visste jag inte om Kerstin. Jag tänkte därför göra ett försök att hitta mer information om henne.

Jag börjar med husförhörslängden.  Husförhörslängderna för Harplinge börjar först år 1814 och i Storegård finns varken Kerstin eller Bengt. De finns inte heller hos dottern Gunnil som gift sig och flyttat till Kullagård, en annan gård i Skintaby. Så antagligen har de dött innan 1814.  Istället för att scrolla igenom en massa år i dödboken kom jag på att jag kanske kunde hitta bouppteckningar. Lyckligtvis fanns ett bouppteckningsregister och där hittade jag Kerstins mans bouppteckning. I bouppteckningen står det att han dog i februari 1793 och de enda arvingar som anges är Kerstin och dottern Gunnil. Jag hittar dock att de åtminstone fick en dotter till men hon levde uppenbarligen inte vid faderns död. Jag vet alltså att Kerstin levde 1793. Jag tittar därför i dödboken från 1793 och framåt och 1809 hittar jag henne. Hon dog hos dottern i Kullagård. Vid sin död anges hon vara 68 år dvs född omkring 1742. Harplinges tidiga födelseböcker har angetts i bokstavsordning dvs alla barn med fäder som börjar på A finns under A. I mitt fall ska jag alltså leta under P eftersom Kerstins pappa heter Per. År 1742 hittar jag henne, född i Storegård och fadern heter Per Christensson. I födelsenotisen anges ingen mor men jag hittar Pers vigselnotis år 1728 där det står att han gifter sig med Börta Bengtsdotter.

En annan sak jag upptäckte var att Kerstin och Bengts dotter, min ana Gunnil, gifte sig med sin kusin Bengt Larsson. Deras mammor, Kerstin och Karin, var systrar.

Vad vet jag då om Börta? Inte så mycket. Hon och Per gifte sig 1728 så hon bör vara född i början av 1700-talet och troligtvis är hon från Harplinge. Pers födelsenotis hittar jag. Han var född 1706 i Storegård. Per och Börta fick åtminstone tre barn, Bengt, Karin och Kerstin.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Börta Bengtsdotter – min äldsta kända ana på mödernet

  1. Ping: Mina mor- och farföräldrars äldsta anor på deras raka fars- och morslinjerna  | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s