Torpen i Dalhem socken där mina anor bott

Jag hittade Dalhems hembygdsförening på nätet och en mejladress dit man kunde skriva för att få veta mer om man hade rötter i Dalhem. Jag skrev dit och frågade om torpen där mina anor bott och fick snabbt ett svar.

karta-med-kullstugan-och-vastansjo_krogen

Dalhem socken. Pilarna visar Kullstugan, Västansjö och Krogen. Västansjö (stora pilen) och Krogen (lilla pilen) ligger vid sjön Patt.

Enligt bröllopsnotisen för Sven Jonsson Wåhlstrand och Anna Andersdotter så kom de från Västansjö respektive Krogen. Västansjö ligger vid den lilla sjön Patt och finns kvar än idag. På andra sidan om sjön låg Krogen. Det hette i senare tid Stora Dalhem och finns inte kvar idag. Sven och Anna växte alltså upp på varsin sida om änden på sjön. Nedan är två bilder som kvinnan från Dalhems hembygdsförening så snällt varit ute och fotograferat åt mig. Den ena bilden visar skylten som markerar var Stora Dalhem (Krogen ) en gång låg och den andra bilden är tagen från Krogen över sjön. Det är Västansjö som skymtar mellan träden.

 

Sven och Anna flyttade efter sitt giftermål till Kullstugan. Det låg 5-6 km (lite drygt 4 km fågelvägen) från Västansjö/Krogen. Kullstugan bytte namn till Kulla under 1800-talets första hälft. Huset finns kvar idag och ligger i närheten av Vårum.

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s