Kerstin Svensdotter från Dalhem socken i Småland

Som jag skrev i inlägget innan så har jag äntligen lyckats verifiera en träff på min farmors mors sida. Här tänkte jag berätta mer om våra gemensamma anor samt lite mer om den information som jag fick av släktforskaren som kontaktade mig vilket gjorde att jag kunde forska vidare på den här grenen.

Kerstin Svensdotter

Våra gemensamma anor finns alltså på min farmors raka mödernelinje.  Där hade jag tidigare inte kommit längre än till Kerstin Svensdotter. Jag visste  inte så mycket om Kerstin mer än att det var så mamman till Maja Lisa Johansdotter född 1787 i Odensvi hette. Kerstins födelsedatum var oklart och var hon kom ifrån likaså. Det jag visste var att hon var piga i Odensviholm när hon gifte sig med båtsmannen Johan Hjort den 22 december 1776 i Odensvi.

Det var ett tag sedan jag forskade på denna gren men tack vare att jag blev kontaktad av den här släktforskaren via bloggen så började jag nysta i denna gren igen. Jag hade en teori om att Kerstin skulle kunna vara en syster till Johan Hjorts första fru.  Släktforskaren hade dock information som gjorde att jag kunde avskriva den teorin.  Dessutom hade han både Kerstins  födelsedatum och födelseort vilket gjorde det lätt att komma en generation längre bak. Kerstin visade sig vara äldsta barnet till soldaten Sven Jonsson Wåhlstrand och hans hustru Anna Andersdotter och föddes i Kullstugan i Dalhem socken den 18 september 1745. Det är alltså Sven och Anna som är min och min DNA-träffs gemensamma anor. Jag härstammar från Kerstin och DNA-träffen från Kerstins bror Jonas.

År 1776 gifte hon sig alltså med Johan Hjort och bosatte sig då i båtmanstorpet Staborg (även kallat Hjorttorpet och Hjortstorp).  I boet fanns redan några barn som Johan fått med sin tidigare fru. Johan och Kerstin fick fyra barn (Anna, Anders, Christina och Maja Lisa) tillsammans varav deras yngsta barn, Maja Lisa, är min ana. Johan dog i 50-årsåldern och lämnade henne med  fyra barn i åldrarna 2-12 år, styvbarnen hade flyttat hemifrån. I sista husförhörslängden som Johan Hjort är med i står det att han dör omkring 1789 i Karlskrona. Jag har dock en uppgift på att han ska ha försvunnit i Finska kriget så detta får jag kolla upp vid tillfälle. Av någon anledning hade jag inte kommit vidare med var familjen tog vägen när Johan Hjort dog. Det var lite konstigt för nu hittar jag familjen hur lätt som helst i husförhörslängden. Kanske var jag trött förra gången jag letade efter dem eller så har jag bara blivit bättre på att hitta i Odensvi husförhörslängder.

Efter makens död kommer en ny båtsman med familj till torpet men Kerstin och hennes barn får bo kvar några år. Omkring år 1794 flyttade de till torpet Tallebo (finns endast kvar grunden idag). I Tallebo bodde Kerstins styvson Olof Johansson. Här blir Kerstin kvar hela sitt liv, som inhyse hos sin styvson,  men barnen flyttar en efter en. Det verkar som att Kerstin har ett fosterbarn en tid, en flicka som heter Maja Stina född 1793. Kerstin dog i Tallebo den 9 november 1810 av lungsot.

Kerstins ålder varierar i husförhörslängderna men i några av de sista hon är med i nämns att hon är född i Dalhem och i den sista husförhörslängden nämns faktiskt hennes rätta födelsedatum.

Kerstins föräldrar

Som jag skrivit ovan så hette Kerstins föräldrar Sven Jonsson Wåhlstrand och Anna Andersdotter. De gifte sig i Dalhem 1744 och i deras vigselnotis står det att Sven är från Västansjö och Anna kommer från Krogen. Sven och Anna bodde i Kullstugan och fick fem barn tillsammans. Sven verkar bli soldat omkring 1748 för i de två äldsta barnens födelsenotiser har han ännu inte namnet Wåhlstrand utan det är först när sonen Anders föds i december 1749 som jag har hittat att han använder det.

Sven och Annas ålder varierar i husförhörslängden och är ofta ganska motsägelsefulla. Sven verkar dock vara född omkring 1720 och jag har hittat uppgifter på anbytarforum som säger att han var född den 20 december 1719 i Dalhem och son till Jonas Svensson och Kerstin Svensdotter men det har jag inte lyckats verifiera. En sak som stödjer detta är att Svens äldsta barn hette Kerstin och Jonas och i så fall var döpta efter sin farmor och farfar. Sven dog i Kullstugan den 20 april 1778.

Anna Andersdotter – min farmors äldsta kända ana på mödernet

Anna Andersdotter är alltså i nuläget min farmors äldsta kända ana på mödernet. Tyvärr vet jag inte så mycket om henne men det troliga är att hon var född i Dalhem. Vid vigseln anges hon vara från Krogen. Kanske var det där hon var född. Hon anges i alla husförhörslängder vara några år yngre än sin make så hon bör vara född i början av 1720-talet. Vad som händer med Anna efter makens död har jag inte lyckats ta reda på än.

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kerstin Svensdotter från Dalhem socken i Småland

  1. Ping: Mina mor- och farföräldrars äldsta anor på deras raka fars- och morslinjerna  | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s