Smålänningarna på Gotland

När jag forskat på min farfars gotländska anor har jag hittat att det flera gånger inflyttat smålänningar till Gotland. Min farfar gjorde tvärtom, han flyttade från Gotland och hamnade så småningom i Småland på 1950-talet.

Farfars farfar, Johannes Andersson, har jag nämnt i tidigare inlägg. Han föddes år 1816 i Ryssby socken i Kronobergs län och kom till Gotland 1855. Ungefär hundra år tidigare har jag hittat två smålänningar som kommit till Gotland. De hette Johan Westerberg och Anders Svanberg. Deras småländska bakgrund vet jag ingenting om.

Johan Westerberg

I kyrkböckerna anges Johan vara född 1738. Födelsesocken anges aldrig utan det står bara Småland. Senast år 1768 finns han i alla fall på Gotland för då gifter han sig den 3 november med Catharina Nilsdotter i Linde socken. Han anges då vara skomakargesäll. Troligen har Johan tagit sig efternamnet Westerberg när han blev skomakargesäll. Familjen var inhyse i Moberget i Linde socken och där arbetade Johan som skomakare. Johan och Catharina fick fem barn mellan åren 1769 och 1780. Enligt Lindes husförhörslängd dog han 1789 i Karlskrona. Undra vad han hade för ärende dit? Jag vet ju förstås att båtsmännen höll till i Karlskrona men Johan var ju skomakare. Hans dödsnotis finns inte med i Linde dödbok. Jag har sökt lite i Karlskrona amiralitetsförsamlings dödbok men än så länge inget napp.

Anders Svanberg

En annan smålänning är konstapeln och skomakaren Anders Svanberg. Även han kan säkert ha tagit sig efternamnet Svanberg i samband med att han blev skomakare.  Liksom för Johan Westerberg nämns aldrig hans födelsesocken utan det står endast att han är född den 10 november 1763 i Småland. I den första husförhörslängden som jag hittar honom i (Vamlingbo hfl för åren 1808-1825) står det ”ingen atest egen uppgift” vid hans födelseuppgifter.  Antar att det innebär att han inte hade någon flyttattest utan uppgivit han kom från Småland. Anders var gift tre gånger men jag har inte hittat hans första vigselnotis. Hans första hustru, Gertrud Persdotter gifte sig första gången 1782 med en man som dog 1785. I december 1787 får Anders och Gertrud en dotter i Vamlingbo. Så de bör alltså ha gift sig mellan 1785 och 1787. Jag har letat i vigselböckerna för Vamlingbo och Sundre och närliggande socknar men inte hittat någon vigsel mellan dem. Anders och Gertrud får också sonen Johan Petter som är min ana.  De bor på Kyrkarfve grund enligt Vamlingbos husförhörslängd för åren 1808-1825. Hans första fru, Gertrud, dog på nyårsafton 1724. Han gifte om sig 1726 med Magdalena Persdotter. De flyttade till den intilliggande socknen Sundre där de bosatte sig på Majstre grund. Magdalena dog redan år 1832 och han gifte sig då, år 1833, med Catharina ”Cajsa” Mårtensdotter som var 44 år yngre än honom.  Med Catharina fick han två döttrar.  Med sina fruar fick han sammanlagt fyra barn varav en dog som spädbarn. Anders dog i Sundre socken år 1835.


Om någon vet något mer om Westerberg och Svanberg så får ni gärna höra av er.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s