Tärna socken

Tärna socken ligger i Västmanlands län men i Upplands landskap.  I denna socken har anor till mig bott i åtminstone  tre generationer. Alla bodde de i byn Sör Hovberga. Byn ligger i den södra delen av Tärna socken, nära Sagån som är landskapsgräns mellan Uppland och Västmanland. Om de bodde på olika platser eller om det var samma hus som gick i arv, vet jag inte.

Karta Rödön och Tärna socken

Christina flyttade 50-talet mil från Rödön socken i Jämtland till Tärna socken i Uppland

Den första som jag hittat som bott här är Korpralen Petter Hjort och hans hustru Christina Björkbom (1706-1784). Om hustruns bakgrund vet jag att hon var från Jämtland men jag vet ingenting om Petters bakgrund, varken när han är född eller när han dog. Det jag vet är att han var korpral för så omnämns han i alla hans barns födelsenotiser. I hustruns dödsnotis finns lite mer information om hans soldatliv:

”Gift 1723 med sin för detta i herranom afsomnade f. man Corporalen wid Kongl: Lif Regementet till Häst och Wäsbo Compagnie i Södermanland Äreborne och wälmanhaftige Peter Hjort hwilket äktenskap herren wälsignat med 7. barn ”

Trots ovan information har jag inte lyckats hitta honom i generalmönstringsrullorna ännu. Något Wäsbo kompani finns inte i Livregementet till häst men det finns ett Wadsbo kompani, kanske är det det som menas. Jag hittade dock ingen Petter Hjort där. I Södermanlands kompani finns ryttaren Petter Hjort men svårt att säga om det är rätt person utifrån informationen i rullorna.  Jag har även tittat i Väsby kompani, Västmanlands regemente men ingen Petter Hjort där heller. 

tarna-socken

Tärna socken. Byarna Sör Hovberga och Gränsbo är markerade med pilar.


Petters och Christinas äldsta barn, sonen Per Persson (1724-1803), bodde kvar i Sör Hovberga.  Per gifter sig år 1765 med den betydligt yngre Anna Andersdotter (1743-) från grannbyn Gränsbo som låg ca 2 km västerut. De fick åtminstone åtta barn tillsammans. Deras yngsta barn, Anders Persson, är min ana. Han lämnade Tärna och blev soldat Salström i Västerfärnebo socken.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s