Klev i Dagsås

I byn Klev (Klef) i Dagsås socken i Halland bodde Lars Mårtensson Ahlberg och hans fru Kristina från november 1916. Här var Lars bysmed och de bodde således vid smedjan. I byn ligger gården Klev. Jag har hittat lite information om gården Klev när jag sökt på nätet. Om allting stämmer idag vet jag inte men här är i alla fall en kort sammanfattning av det jag hittat. Gården Klev ligger i en sluttning sydväst om Dagsås utmed vägen mot Tvååker. Framför gården finns öppna odlings- och betesmarker och bakom gården en bokskogsbevuxen höjd. Gården Klev bildades vid 1800-talets mitt.  År 1865 uppfördes två flygelbyggnader. Den norra flygeln brann 1875 och idag finns bara den södra kvar som utgör huvudbyggnad. Huvudbyggnaden har en fasad  av rosafärgad lockpanel. Ekonomibyggnaderna är till största delen från 1940-talet och senare eftersom de tidigare byggnaderna förstörts vid en brand. Fram till 1893 var Hallands läns lantbruksskola  förlagd här.

karta-over-dagsas-1925-med-klev

Karta över Klev år 1925

Ovan ser ni en karta från 1925 där Lars och Kristinas hus är markerad med en röd pil. Mittemot dem på andra sidan vägen bodde dottern Sigrid med sin familj.

klev-narbild

Satellitbild över Klev idag

Om man jämför Klev år 1925  med idag så har flera hus försvunnit. Smedjan finns inte längre kvar och inte heller husen som låg mittemot deras hus där bland annat dottern Sigrid bodde. Där är det idag bara en åker. Men huset som Lars och Kristina bodde i finns i alla fall kvar. Hoppas att jag en dag får chansen att åka besöka det.

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s