Dragonerna i Bohusläns dragonregemente

En dragon var ursprungligen en infanterisoldat (fotsoldat) som förflyttade sig till häst men som sen hoppade av hästen och stred till fots. De var beväpnade och organiserade som infanteri, ofta med musköter eller karbiner (ett kortare gevär) samt blanka vapen dvs ett vapen med klinga tillverkad av metall (ex. värja, svärd, bajonett, kniv, sabel). Under 1700-talet kom dragoner mer och mer att utnyttjas som rytteri och till slut var det bara namnet som skiljde dem från det lätta kavalleriet.

Bland min morfars mormors anor har jag hittat tre dragoner som levde i de bohuslänska socknarna Krokstad och Brastad. De tillhörde Bohuslän dragonregemente på 1700-talet, vilket också kallades de gröna dragonerna eftersom deras uniformer var gröna.  Övningarna och generalmönstringarna skedde i Stenehed i Munkedals kommun eller i Backamo som ligger söder om Uddevalla.

”Mina” dragoner var i tjänst mellan åren 1710 och 1777. Jag har försökt att ta reda på vilka eventuella fälttåg de kan ha varit med i. Min ena dragon, Otterstorp, bör ha varit med i Karl XII norska fälttåg 1716 och 1718. År 1718 ska hans dragonregemente ha ingått i kungens kolonn som tågade till Fredrikshall.

När jag googlade så hittade jag lite information om dragonernas utrustning i Bohusläns regementet vid mönstringen 1725. Följande utrustning hade de:

 •  Grön rock med gult foder.
 • Väst av bockskinn.
 • Handskar och skor med spännen.
 • Svart Halsduk.
 • Hatt med kokard.
 • Musköt med bajonett, tvenne pistoler, diverse vapentillbehör
 • Häst, grått sadeltäcke med gult foder då dragonerna var beridna tom 1791.

 

Nr 73. Otterstorp

Den äldsta dragonen bland mina bohuslänska anor som jag känner till i nuläget är Erik Otterstorp (Åtterstorp/Ottestorp) som var min morfars mormors mormors morfars far…Puh! Han var född omkring 1692, okänt var men någonstans i Västergötland då han anges vara västgöte i flera av generalmönstringsrullorna. En tanke jag har är att hans efternamn, Otterstorp, härrör från den ort han kommer ifrån. Det finns ingen tidigare dragon med det efternamnet och det kommer ingen efter honom heller. Vanligen så följde namnet med roten.  Med hjälp av Google hittade jag att det finns ett ställe i närheten av Tidaholm som heter Otterstorp. Kanske är det där han är född.

Erik började som trossdräng i Bullarens och Sörbygdens kompani omkring år 1710 när han var ungefär 18 år. Han hette redan då Otterstorp men även hans patronymikon Persson nämns där.  Trossdrängens främsta uppgift var att utföra transporter som till exempel köra förrådsvagnar. På fyra dragoner gick det en trossdräng och för att få anställning var man tvungen att vara 17 år.

När dragonen Daniel Järnberg dör år 1712 får Erik chansen att avancera från trossdräng till dragon och han blir då dragon nr 73 för Elseröd rote i Krokstad socken. I generalmönstringsrullan är det antecknat att han är född 1692, att han är västgöte, ogift och att han kan skriva. Vidare att han tjänat under regementet i 3 år. Han fick ganska direkt en ny häst då hästen som fanns hade ”qwekdrag” (kvickdrag) vilket är en lungsjukdom och kasserades. Den nya hästen han får är 5 år och brun med bläs.

Han gifter sig 1714 med Dorotea Bryngelsdotter. De får åtta barn tillsammans varav första barnet Sven är min ana. Flera av deras barn dör som spädbarn. Inte mindre än tre barn döps till Per eftersom de två tidigare dött. Namnet Per var förstås efter Eriks pappa. Familjen bor i Hällan som var ett torp under Elseröd.

I 1737 års generalmönstringsrulla anges att Erik är sjuklig och oduglig och att han får därför avsked. Han har då tjänstgjort i 26 år. Han dör i Hällan, Elseröd den 20 februari 1744 och anges då vara 63 år gammal. Antagligen stämmer inte åldersnoteringen eftersom han borde vara 53 år om man går på födelseår i generalmönstringsrullorna.

Nr 62. Furstenberg

Erik Otterstorps son Sven blev också dragon i Krokstad socken. Sven antogs den 15 mars 1743 i Bullarens kompani för Håfors rote och hade soldatnamnet Furstenberg (Forstenberg, Förstenberg).

Att Sven är son till Erik baserar jag på flera olika anledningar. I en av Svens barns  födelsenotiser anges hans patronymikon till Eriksson. Erik hette alltså hans pappa. Två av Svens barn döps till Erik och Dorotea (Dordi). Döpta efter farfar och farmor alltså. När det gäller Svens födelseår så är det lite olika bud. I generalmönstringsrullarna anges hans ålder så att han verkar vara född 1716-1717. Utifrån åldersnoteringen i dödboken bör han vara född 1714-1715. Enligt födelseboken föddes en Sven, son till Erik Otterstorp och Dorotea Bryngelsdotter, år 1714 i Krokstad socken.

Sven gifte sig den 5 januari 1742 med Elin Bengtsdotter. Tyvärr är vigselboken lite defekt så allt går inte att läsa. Följande står i notisen ” d. 5 Jan copulerades Reserv ka….Otter og P. Elin Bengtsdotter….”. Förmodligen använde han sin fars efternamn, Otterstorp, eller så var hans namn som reservkarl Otter. Han var ju inte antagen som dragon vid denna tidpunkt men uppenbarligen reservkarl. Reservkarl var en soldat som kunde träda in som ersättare för ett rusthålls eller en rotes ordinarie soldat vid dennes avgång eller som ingick i en reserv ifall det blev krig.

Första barnet, Kerstin, föddes 1744 i Mon under Elseröd och de övriga sex barnen föddes alla i Gråhästen, ett torp under Restad.

Efter 30 års tjänstgöring fick han avsked år 1773. I generalmönstringsrullan är det antecknat att han får avsked med underhåll.

Sven dog av andtäppa i Gertrudseröd i Krokstad den 30 mars 1785.

Nr 94. Lärk

Jacob Lärk (Lärka/Lärck/Lerck) var min morfars mormors morfars farfars far och var dragon i Sämstad rote i Brastad socken. Han hörde inte till samma kompani som de två andra dragonerna utan till Stångenäs (Överstelöjtnantens) kompani. Han antogs 1732 som 18-åring. Han var först antagen som dragon i rote nr 21 men blev förflyttad till nr 94 den 15 mars 1733 då dragonen i nr 94 blivit dömd till livet för dråp.

Utifrån uppgifterna i rullorna bör han vara född ca år 1714. Han gifte sig den 4 november 1733 med Börta Olofsdotter. De fick åtminstone sex barn tillsammans. Samtliga barn  föddes i Hytta under Sämstad. I några av barnens födelsenotiser anges hans patronymikon till Madsson (Mattsson).

Jag har inte hittat hustrun Börta dödsnotis men hon har antingen dött i slutet av 1763 eller första delen av 1764 eftersom det finns en bouppteckningen efter henne daterad  23 juni 1764.  I november 1764 gifte Jakob om sig med änkan Elin Andersdotter i Lyse socken. Han tog avsked 1777 och hade då tjänstgjort i 45 år. När han dog vet jag inte.


OBS! Eftersom jag mestandels använt mig av födelse-, död- och vigselböcker (där husförhör inte funnits) för att pussla ihop släktträdet så finns det förstås en del osäkerhet i uppgifterna. 

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dragonerna i Bohusläns dragonregemente

 1. juliaklingvall skriver:

  Hej! Var hittar du dessa uppgifter? Jag har också en grön dragon i släkten 🙂

 2. ostraedsrotter skriver:

  Jag hittat mycket i generalmönsterrullorna som finns hos arkiv digital. Söker du efter din dragon i centrala soldatregistrets databas kan du få fram vilket nummer han hade och vilket kompani han tillhörde. Sen är det bara att leta efter honom i rullorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s