Anders Fredrik Larsson

Anders Fredrik föddes den 5 december 1815 som första barn till Lars Fredrik Nilsson Hamrén (ibland Hammerin) och Maria Christina Andersdotter.  Han föddes i Liselund som var en statarlänga som tillhörde Tullinge gård och låg i Botkyrka. Han bodde sedan med sina föräldrar och fyra syskon en längre period i torpet Skogstorp som också hörde till Tullinge gård. Anders var nog hans tilltalsnamn eftersom några av hans döttrar använder efternamnet Andersdotter eller Andersson. Några av hans syskon använder sig av namnet Hammerin men Anders använder alltid namnet Larsson.  I oktober 1830 flyttade han till Grödinge men återvände till föräldrarna i Skogstorp redan året därpå. År 1835 flyttade hela familjen till Elgenstorp som även det var ett torp under Tullinge gård. Han lämnade Elgenstorp några år och bodde då bl.a. i Grödinge.
I oktober 1845 lämnade han Elgenstorp och flyttar till Tullinge sågstuga som också  tillhörde Tullinge gård.  På Bygdebands hemsida kan man bl.a.  läsa följande om torpet: ”Ett vattendrag går förbi stugan och där gjordes en damm för att reglera vattnet till sågen och kvarnen vid Bäckliden nedströms. Dammen kallas sågdammen. Sågen brann vid sekelskiftet 1800-1900-talet. Den svårt demolerade sågklingan finns vid Trädgårdstorp (hembygdsgården i Tullinge).” Huset finns fortfarande kvar och är bebott (Idag Sågstuguvägen 35).

I oktober 1848 flyttade pigan Fredrika Gustafva Lindström in i Sågstugan. I april 1849 gifte de sig. Med henne får han fyra döttrar. Förutom de egna döttrarna hade han och frun också hand om fosterbarnet Maria Charlotta Pehrsdotter under en period. Flickan hade tidigare varit fosterbarn ett år hos hans bror Karl Oskar Hammerin. Han blev änkling redan 1863 och gifte aldrig om sig. I en av husförhörslängderna är det antecknat  ”Afgår från torp 14/3 1876”. I några av de nästkommande husförhörslängderna är det antecknat att han bor vid Nyängen (Nyängen var ett torp under Tullinge gård) även om han står under Tullinge sågstuga. Kanske var Nyängen ett torp alldeles i närheten. Han dog av ålderdomssvaghet den 17 oktober 1895 och anges då dö i Tullinge Sågstuga.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s