Försvunna emigranter

I min släktforskning har jag som de flesta släktforskare ett antal Amerika-emigranter. Flera av dem har jag lyckats följa i Amerika men det finns åtminstone två personer  vars vidare livsöden jag inte vet något om efter att de steg i land i Amerika. 

Carl Petter Jönsson

Carl Petter var min mormors mormors bror och föddes den 18 september 1862 i Halmstad. Enligt Halmstad husförhörslängd lämnar han hemmet den 2 april 1880 för att bege sig till Amerika. I Göteborgs passagerarlistor finns han med och där kan man läsa att 18-årige Karl Petter Jonsson från Halmstad avreser från Göteborg den 9 april 1880 med ångfartyget Clyo till Hull i England.

I Göteborgs poliskammare finns han också och där står det att hans slutdestination är New York. Det sista spåret jag har efter honom är att han år 1900 nämns i sin mors bouppteckning. Tyvärr står det bara att han befinner sig i Amerika men inte var i Amerika.

Troligen blir hans namn Charles Peter Jonson i Amerika.  Tyvärr ett alldeles för vanligt namn för att enkelt kunna hittas.

Anders Herman Andersson Linde

Anders Herman var min farfars pappas bror och föddes den 9 juli 1883 i Linde socken på Gotland. Han bodde senare med sin familj i Rone socken. Han tar sig namnet Linde. I församlingsboken står det att han lämnar Rone den 22 april 1905 för att bege sig till Nordamerika.

I Göteborgs poliskammare hittas följande uppgifter: Han reser med ångfartyget Rollo den 26 april 1905 från Göteborg till Grimsby och hans slutdestination är Boston. Hans namn anges till Herman Anderson 21 år och att han är från Gotland -Rone.

I Massachusetts passagerarlistor hittas följande information om Herman. Det anges att han åker med SS Cymric från Liverpool den 28 april 1905. Hans fullständiga namn anges till Herman Andersson Linde, 21 år, senaste bostadsort till Rone och slutgiltig destination till Springfield. Biljetten har betalats av Janson. Det står att han ska till ”Cousin Fred Jansson Melmate str(?) 22, Springfield Mass”
Den här kusinen Fred Jansson har jag försökt klura ut vem det kan vara men utan resultat.

Troligen använder han namnet Herman Anderson i Amerika.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten, Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s