Elvin med klumpfoten

Karl Petrus Elvin Andersson var min farmors morfars yngsta bror och  Teodors och Kristinas sista barn. Enligt min farmor ska han ha fötts med klumpfot. Han var frikallad från värnplikt och i några av församlingsböckerna står det att han är ofärdig så det kan mycket väl stämma. Något typ av handikapp verkar han ha haft eller så var han åtminstone inte lika arbetsför som en frisk människa. Han föddes den 25 januari 1886 i Stocktorpet i Östra Eds socken. Stocktorpet låg i Stockkärr och var ett torp under Vindö herrgård.

Mellan 1 april 1895 och den 16 december 1899 gick han i skolan i Långrådna. Nedan är hans avgångsbetyg från folkskolan i Långrådna signerat av skolläraren August Norman.

Elvins betyg

Farmors morfars brors betyg

Hans mor dog under år 1904 men han och fadern bodde kvar i Stocktorpet ända till 1 november 1920 då de tillsammans flyttade till Vindö. Även om han står som ofärdig så utförde han nog något typ av arbete där eftersom att han står som arbetare. Fadern, Teodor, dog i januari 1922 och i oktober samma år lämnade Elvin Vindö och flyttade enligt församlingsboken till Västra Ed. I Västra Eds församlingsbok finns han i Karlsro (Hummelkärr) eller snarare torpet Grindstugan. Lite konstigt att han står antecknad i Västra Eds församlingsbok då det står antecknat i församlingsboken att Karlsro och Grindstugan ”äges under Hornsbergs egendom i Tryserum socken”.  Men det var väl så att Hornsbergs ägor sträckte sig över flera sockengränser.

Han bodde alltså i Grindstugan som var ett torp i närheten av Karlsro. Han levererade mjölk till Hornsbergs andelsmejeri. Bland min farmors gamla papper finns en  motbok  bevarad som tillhört Elvin. Där i kan man läsa hur mycket mjölk han levererat till mejeriet under några månader år 1922.  Redan från september månad faktiskt trots att han enligt församlingsboken inte flyttade förrän i oktober. Oftast var det 10 liter så han hade nog bara en ko.

Elvins motbok med anteckningar om hur mycket mjölk han lämnat

 

Elvins storebror Anders tillika farmors morfar bodde  i byn Västerum. Promenerade man genom skogen via Jordämmen så var det bara några kilometer för att hälsa på varandra. Undra om de gjorde det ibland.

Karlsro framsida

Mannen till vänster kan vara Elvin eller hans far Teodor i Karlsro år 1917.

Det finns ingen bild på Elvin där vi med säkerhet vet att det är han. Bilden ovan fanns i ett album som tillhört farmors moster Astrid. Enligt farmors mamma ska det vara Elvin och hans far Teodor längst fram.  På baksidan av fotot står det ”Till minne av måsen vid Karlsro år 1917”. Vid den tidpunkten var Elvin 31 år gammal och Teodor 77 år så det kan ju inte stämma att det är de två längst fram. En väldigt ung 31-åring i så fall. Så antingen är det bara en av dem på bilden eller så är det någon helt annan person på bilden. Jag tycker att mannen på bilden ser lite väl gammal ut för att bara vara 31 år men å andra sidan såg man ju äldre ut på den tiden. Om det är Teodor så  undrar jag om en 77-åring skulle orka jobba på åkern?

Elvin hann inte bo många år i Grindstugan. Den 12 april 1925 dör han i lungsot endast 39 år gammal. I dödsnotisen står att han ska begravas i Östra Ed.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s