Män med spadar

Scan_20160713_155747

Okända män med spadar i Bollstanäs.

Fotot ovan ska ha tillhört min farmors far Frits Pettersson. På baksidan står det antecknat ”Grundläggar. AW Gustafsson Bolstanäs Rotebro”.

På wikipedia kan man bland annat läsa följande om Bolstanäs eller Bollstanäs som det tydligen stavas:  

Bollstanäs är idag ett villasamhälle i Upplands Väsbys kommun i Stockholms län. Tidigare var Bollstanäs en del av Fresta socken. I söder gränsar Bollstanäs till Rotebro i Sollentuna kommun. Bollstanäs har anor som går tillbaka till en ursprungligen förhistorisk by, Grimsta, som 1789 köptes av kamrer Johan Henrik Boll. Han lät bygga en herrgård, som från 1794 benämndes Bollstanäs. År 1907 köptes gården av Rotebro-Bollstanäs Småbruks A/B som styckade av tomter. I mitten av 1910-talet fanns det ett 40-tal egnahem (Egnahemsrörelsen uppstod i Sverige vid 1800-talets slut för att uppmuntra mindre bemedlade personer – i inledningsfasen främst jordbruksarbetare, småbrukare och lägre tjänstemän – att skaffa sig en egen eller förbättrad bostad i form av ett egnahem.) och handelsträdgårdar i Bollstanäs.Männen på bilden är okända men möjligen skulle en av männen kunna vara Frits far, Karl Gustaf Pettersson. Mannen längst till vänster med mustaschen liknar honom litegrann. Han dog 1927 men kanske är bilden tagen senare än så. Jag uppskattar att bilden är tagen på 30- eller 40-talet.
Männen ser inte särskilt glada ut men det ser ut som att mannen sittande längst till höger spexar till det lite och låtsas spela gitarr med sin spade.

Jag tror att grundläggare i detta fallet innebar att göra husgrunder. Det känns heller inte helt orimligt med tanke på vad som sägs om egnahem i Bollstanäs. Jag vet att farmors far var i byggbranschen och kanske är detta en bild på hans arbetskamrater. 
Om någon skulle känna igen fotot eller veta något om Grundläggare AW Gustafsson så får ni gärna höra av er.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s