Drygt ett år sedan DNA-testet

Nu är det drygt ett år sedan jag fick resultatet på mitt Family finder-test. Jag har nu lite drygt 400 matcher eller träffar. Mina närmaste finns i spannet 2nd-4th cousin enligt FamilytreeDNA vilket är 3- till 5-männing på svenska. De är i dagsläget 8 stycken till antalet. Tre av dessa har jag lyckats hitta gemensam ana för, samtliga på min  mammas sida av släkten. En på mormors mors sida, en på mormors fars och en på morfars fars sida. Släktskapsangivelsen, 2nd-4th cousin, stämmer hyfsat bra med verkligheten. De visade sig vara 4th cousin, 4th cousin once removed och 6th cousin once removed. Det känns väldigt bra att få verifierat att min pappersforskningen faktiskt stämmer så långt.

Jag har dessutom lyckats verifiera ett släktskap på en 5th cousin-remote på min farmors fars sida, åtminstone tror jag det. Det är inte så lätt att veta om det är där släktskapet är eller om vi är släkt på annat sätt då det är så långt tillbaka i tiden. Denna träff hade valloner i sitt släktträd vilket finns på min farmors fars sida och det fanns namn jag kände igen. Gemensam ana finns i så fall 13 generationer bakåt sett från mig.

Tre generationer på mödernet. Min mormor Kerstin, mormors mor Ester och mormors mormor Lovisa.

I december 2015 gjorde jag ett test av mitt mitokondrie-DNA. Denna typ av DNA ärvs endast från modern. Jag fick då veta att min haplogrupp är H1bs.  Då fick jag bara ett fåtal träffar och alla med en genetic distance på 3 som innebär att det skiljer tre mutationer och att vår gemensamma ana finns väldigt långt tillbaka i tiden (mitokondrie-DNA förändras väldigt långsamt över tid). FamilytreeDNA har tydligen haft ett problem med en bugg som gjort att inte alla träffar visats. Detta har de åtgärdat i dagarna och nu är träffarna 26 stycken till antalet varav 2 st med genetic distance 0, en med 1, 16 st med genetic distance 2 och resten är 3. De träffar som är intressanta är de med genetic distance 0 och möjligen 1 för där finns en chans att kunna hitta gemensam ana i pappersforskningen. Mina två närmaste träffar har sina äldsta kända anor på mödernet i Göteborgstrakten och i Svenarum i Jönköpings län. Min äldsta kvinnliga ana på mödernet finns i Harplinge i Halland så det verkar ju stämma rätt bra geografiskt sett. Dessa tre matchningar har jag inte som matchningar på Familyfinder-testet så vår gemensamma ana ligger utanför pappersforskningen, åtminstone som den ser ut idag.

Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning, DNA-släktforskning, Morfars sida av släkten, Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s