Anorna i Västmanland

Karta över var Anna Sofias släkt bott

Karta över var Anna Sofias anor levt. Röda stjärnor= Västmanlands län, röda pluppar = Södermanlands län och lila pluppar = Uppsala län.

På min farmors farmors sida av släkten har nästan alla levt i Västmanland eller gränsen Västmanland, Uppsala och Södermanlands län. Främst hittar man dem i socknarna Västerlövsta,  Badelunda, Tortuna och Möklinta. Farmors farmor hette Anna Sofia Johansson och var dotter till Johan Petter Johansson och Charlotta Sofia Andersdotter.  Båda hennes föräldrar var födda i Västmanland, i Tortuna respektive Västerlövsta socken.

Anna sofia Johansson_ca 1912

ANNA Sofia Johansson

Att ha anor i de här socknarna visade sig vara riktigt lyckosamt eftersom husförhören i flera fall börjar redan på mitten av 1600-talet. Dessutom har några av dödböckerna väldigt innehållsrika dödsnotiser.

Johan Petter Johansson 

Johan Petter föddes i byn Sörby i Tortuna socken den 28 september 1835. Hans föräldrar var skattebonden Johan Andersson  och Anna Catharina Jansdotter. En skattebonde  ägde jorden och betalade skatt till kronan. På hans fars sida har man levt i byn i flera generationer. På hans mors sida har man främst levt i Badelunda och Möklinta socken. Året Johan Petter skulle fylla 6 år dog hans mor. Fadern, Johan Petter och hans  lillebror Anders Leonard som bara var några månader blev nu själva på gården tillsammans med faderns mor Greta Jansdotter. Ett halvår efter moderns död, dör lillebror Anders Leonard bara drygt  ett år gammal.

Av någon anledning kan de inte bo kvar på gården och år 1846 flyttar Johan Petter och hans far till Gryta i Kärrbo. Det verkar som att fadern tjänat i Gryta utan att han var skriven där enligt anteckning i Tortuna husförhörslängd. Därefter börjar flyttkarusellen, de bor inte särskilt länge på samma ställe. Efter Gryta bär det av till Tibble i Badelunda och därefter Hubbo socken, Tillberga m.m.

År 1848 flyttar Johan Petter och hans far till Prostgården i Hubbo socken. Nästkommande år skiljs deras vägar åt. Johan Petter är nu 14 år och kanske är det dags att stå på egna ben. Johan Petter blir tjänstegosse i Bjuggsta i Kungsåra socken och fadern blir kvar på Prostgården i Hubbo ytterligare några år. Nu är Johan Petter på egen hand några år. Utöver Kungsåra så är han tjänstegosse i Enköping något år.  I oktober 1852 flyttar Johan Petter till Vallby i Tillberga socken där fadern nu är dräng. I december 1852 gifter fadern om sig med Brita Olsdotter och blir torpare i Svedet. Johan Petter stannar kvar i Vallby men efter ett drygt år ger han sig iväg igen till grannsocknen Romfartuna. Nu följer några år där han flyttar i princip varje år. Han bor i Enköping, Säby och Badelunda socken och han flyttar sammanlagt sex gånger tills han slutligen återförenas med fadern år 1862. Hans far och Brita har nu varit torpare i Svedet i Tillberga socken i ett tiotal år. De flyttar dock samma år till Östra Laggarbo. I oktober 1863 gifte han sig med Charlotta Sofia Andersdotter och han lämnar nu fadern för gott. Fadern flyttar runt en del tillsammans med Brita och dör i Kumla socken år 1869.

Charlotta Sofia Andersdotter

Charlotta Sofia föddes den 28 december 1839 i byn Horrsbo i Västerlövsta socken. Hennes föräldrar var bonden Anders Erson (1812-1892) och hans hustru Christina ”Stina” Andersdotter (1810-1886). På hennes fars sida har man  bott i Västerlövsta i flera generationer, så långt jag har forskat. På hennes mors sida är det lite mer brokigt. Där har man levt i  socknarna Tärna, Västerfärnebo och Karbenning. Där finns också en gren som leder hela vägen till Rödön i Jämtland.

Året Charlotta Sofia ska fylla 17 år, dvs år 1856, lämnade hon föräldrahemmet i Horrsbo och blev piga i Bollsta i Tortuna socken. Där stannade hon några år. Därefter var hon i Badelunda följt av Hubbo. Det är i Hubbo hon gifte sig den 22 oktober 1863 med Johan Petter Johansson.

Johan Petter och Charlotta Sofia

I samband med bröllopet flyttade paret till Simtuna socken där Johan Petter blev statardräng på Bortomta. Därefter följde att antal flyttningar som statare innan familjen slutligen hamnade på Wappa gård i Tillinge i november år 1870. De verkar ha haft det bra på Wappa gård med statarmått mätt för här blir de kvar resten av sina liv.

De fick sex barn tillsammans, en pojke och fem flickor. Alla barnen överlevde till vuxen ålder vilket inte kan ha varit så vanligt på den tiden.  Johan Petter dog den 18 november 1878  av lunginflammation. Efter makens död bodde Charlotta Sofia kvar med barnen. De benämns fattighjon i husförhören. Barnen lämnar Wappa gård en efter en men Charlotta Sofia bodde kvar där resten av sitt liv. Hon dog dock i Sala stad av lunginflammation den 23 april 1909.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s