Jakten på Johanna Olsdotters födelseort

Karta över där JOhanna bodde

Orter där Johanna angetts ha bott

Morfars farmors mor hette Johanna Olsdotter född år 1816. Längre än till den här damen har jag tidigare inte kommit på denna gren eftersom hennes födelseort varit ett mysterium. Hon levde i Skällinge socken i Halland åtminstone från 1845 då hon gifte sig med morfars farmors far. I Skällinge husförhörslängder anges hennes födelsedatum till 3 november 1816. Vid ett par tillfällen anges hennes födelseort till Okome. Problemet är att det finns ingen Johanna som stämmer in på detta i Okome födelsebok, varken år 1816 eller åren runtomkring. Det var så långt jag kom förra gången jag forskade på den här grenen men jag tänkte nu göra ett försök igen att lösa hennes bakgrund.

Jag började med att följa henne framåt i alla Skällinge husförhörslängder för att se om födelsedatum och ort kanske avviker någonstans och för att hitta hennes dödsdatum. Skällinge husförhörslängder är sammanslagen för åren 1795 till 1852 och det är endast ett eller ett par år som anges i taget så det var flera sidor att titta på som jag inte gjort tidigare.  Jag visste sedan innan att hon inflyttade från grannsocknen Valinge  i slutet av år 1845 till Skällinge då hon gifte sig med den betydligt äldre änklingen Sven Andersson. Hon flyttade till honom i Egared där han bodde med sina barn från två tidigare äktenskap. I husförhören står familjen på undantag vilket Sven hade gjort sedan cirka 1836. Lite konstigt att pensionera sig redan vid 38 års ålder (Sven var född 1798) men han var kanske sjuklig på något sätt.  Mellan åren 1846 och 1858 fick Sven och Johanna fyra döttrar tillsammans varav dottern Albertina är min ana. I mars 1883 dog Sven men Johanna bodde kvar i Egared och där blev hon kvar som inhyse/fattighjon fram till sin död den 15 april 1912. Noteras bör att hon blir väldigt gammal så jag undrar om hennes födelseår verkligen stämmer. Från att hon inflyttade till Skällinge socken år 1845 fram till sin död så anges hennes födelsedatum alltid till 3 november 1816 eller bara 1816 och vid ett par tillfällen nämns alltså Okome som födelseort. Okome utgjorde pastorat med Köinge och Svartrå på den här tiden så jag tittade även i deras födelseböcker så att hon inte var född där men inget napp.

Som jag nämnt tidigare så inflyttade hon till Skällinge från grannsocknen Valinge år 1845 och i de husförhörslängderna har jag inte tittat tidigare. När hon gifte sig med Sven i Valinge socken anges hon vara änka och bo i Lundby. I Hallands vigselregister har jag sedan tidigare hittat att hennes första giftermål var med  Johannes Olausson som hon gifte sig med den 28 december 1841 i Valinge.  Giftermålet blir inte särskilt långvarigt för Johannes dör redan i januari 1843. Vid giftermålet anges hon bo i Toarp så jag börjar leta där. Hon finns i Toarp nr 1 i Valinge socken och hon anges ha inflyttat från ”Erlebygget” år 1840. Det anges också att hon sedan flyttar till Grunnarp nr 1 år 1841. Jag försöker hitta Erlebygget i Valinge men utan framgång så jag följer henne framåt i Valinges husförhör istället. Från Grunnarp nr 1 flyttar hon till Lundby nr 4 tillsammans med sin första man år 1842 och det är alltså där hon bor när hon gifter sig med Sven år 1845.

För att komma vidare bakåt skulle jag verkligen behöva hitta det där som ser ut att heta Erlebygget. Ska det bli stopp här? Men så kommer jag på att kanske ligger Erlebygget i någon annan socken. Jag tittar därför  i  Valinge inflyttningslängd och där hittar jag att en Johanna Olsdotter inflyttar från Måsarp eller Mårarp till Toarp år 1840. Det finns ingen socken som heter Måsarp eller Mårarp så jag funderar på om det kan stå Morup. Jag kollar i Morups utflyttningslängd men inget napp. Suck! Stopp igen. Google är ju alltid värt ett försök så jag googlar Erlebygget och då dyker ”Ärlebygget, Mäshult” upp. Mäshult känner jag igen från Skällinge husförhörslängder. Mycket riktigt hittar jag en piga vid namn Johanna Olsdotter i torpet Ryet ”wid Mäshult” år 1839-40. Tyvärr anges inget födelsedatum när hon bor i torpet Ryet men där står att hon inflyttat från Måsarp den 11 mars 1840 och att hon sedan flyttade till Fässberg också under år 1840 (vilket hon ju inte gjorde utan kom till Toarp nr 1 i Valinge. Det finns dessutom ingen Johanna Olsdotter som inflyttar till Fässberg socken det året). Där dyker det där Måsarp upp igen. Jag googlar och det visar sig finnas ett Måsarp i Lindberg socken. Lyckligtvis har Lindberg utflyttningslängd som täcker de aktuella åren. Bingo! Det finns en Johanna Olsdotter  som utflyttade från Måsarp 4 till Hunnestad socken den 22 november 1839. Hunnestad verkar ju inte helt rätt men det har ju tidigare inte alltid stämt hur hon flyttat om det nu inte är två olika Johanna Olsdotter. Jag letar upp Johanna i Lindberg husförhörslängder för åren 1836-39 och hennes födelsedatum anges där till 23 november 1816. Tillräckligt bra för att jag ska vara rätt säker på att det är rätt person. Tyvärr anges ingen födelseort. Hon finns också i Måsarp nr 4 (även kallad Björn Sörensgård) i husförhörslängden för åren 1827-35 men i den tidigare husförhörslängden för åren 1820-27 finns hon inte där. Det finns heller inga uppgifter om när hon inflyttade till Lindberg.

I Lindberg husförhörslängd 1836-39 står att hon utflyttade någonstans 1837 (ser ut att stå ”Gborg”) men hon verkar återkomma till Måsarp 4. Det står också något om ”Bev(is) ?, Ej lämn. bevis”. I Lindberg utflyttningslängd utflyttade en Johanna Olsdotter från Hunnestad till Gborg. Jag kan inte förstå varför Hunnestad, som ju är en egen socken, nämns i Lindberg utflyttningslängd.

Jag kollar också upp om hon kan vara född i Lindberg men det finns ingen Johanna som stämmer in. Jag kollade även födelseboken för Skällinge, Valinge, Nösslinge och Stamnareds socken men inte heller där finns någon Johanna som passar. Det verkar ju hopplöst men så får jag en idé. Eftersom Hunnestad dyker upp lite då och då så borde jag kanske även kolla den födelseboken. Bingo!! Där finns hon, Johanna född den 13 november 1816. Föräldrarna är Olof Jöransson och Anna Eskilsdotter. De bor i Blixtorp 4, Tore Nilsgård i Hunnestad. Verkar också som att denna gård kallades Grubborg eller liknande. Det anges som födelseort i Johannas födelsenotis samt i några av hennes syskons.  I Blixtorp 4 växte hon upp med sina föräldrar och syskon. I ett av husförhören har prästen antecknat ”utom Bok intet, 15 år gaml, någorl i Bok” om Johanna. Hon gjorde tydligen inte så bra ifrån sig på husförhören, hon kunde inget utantill och kunde bara läsa någorlunda.

När jag följer Johanna i Hunnestad husförhör så är hennes födelsedatum för det mesta 13 november men i de sista husförhören för Hunnestad som hon finns med i har prästen skrivit 3 november. År 1833 anges att hon utflyttade till Lindberg.

Kändes som ett hopplöst fall, husförhören var inte särskilt lättlästa och prästen hade inte varit särskilt noga med in- och utflyttningar eller födelseorter. Men det gick ju bra till slut.

Sammanfattning över Johannas flyttningar

  • Föds i Blixtorp 4 i Hunnestad socken den 13 november 1816. Här bor hon fram till 1833 då hon flyttar till Lindberg.
  • Mellan år 1833 till den 22 november 1839 finns hon i Måsarp nr 4 i Lindberg socken med ett avbrott år 1837 då hon flyttar till Göteborg (?) eller kanske Grubborg som föräldrarnas gård kan ha kallats.
  • I november 1839 står det i Lindbergs utflyttningslängd att hon ska till Hunnestad men hon verkar i själva verket flytta till torpet Ryet wid Mäshult (Erlebygget) i Skällinge socken. Hon anges därifrån flytta till Fässberg (socken i närheten av Mölndal) år 1840. Finns ingen Johanna Olsdotter som inflyttar till Fässberg det året. Just år 1839-40 verkar hon haft lite svårt att bestämma sig var hon ska flytta.
  • Den 11 mars 1840 inflyttar hon till Toarp nr 1 i Valinge socken (i husförhörslängden står det att hon inflyttar från Erlebygget men i Valinge inflyttningslängd står att hon kommer från Måsarp)
  • År 1841 flyttar hon från Toarp nr 1 till Grunnarp nr 1 i Valinge socken.
  • År 1842 flyttar hon från Grunnarp nr 1 till Lundby nr 4 i Valinge socken.
  • År 1845 flyttar hon från Lundby nr 4 till Egared i  Skällinge socken. Här bor hon fram till sin död.

 

Edit: Grubbens var tydligen ett annat namn på Tore Nilsgård i Hunnestad.   

 

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s