Anders Teodor Andersson och Kristina Karolina Månsdotter i Stocktorpet

Farmors morfars föräldrar hette Anders Teodor Andersson och Kristina Karolina Månsdotter. Tilltalsnamnen ska ha varit Teodor och Kristina.

Teodor föddes den 7 mars 1840 i ett av torpen under gården Käggla i Tryserum socken som nummer tre av fyra i syskonskaran. Kristina föddes i februari 1845 i Stora Måsen (Mossen) nr 3 som var ett torp under gården Snällebo i Tryserums socken. Teodor och Kristina hade känt varandra hela livet eftersom de var kusiner, deras fäder var syskon.
I mars 1865 gifte de sig i Tryserum. Teodor bodde då hemma hos sin far i Kammaren i Käggla. Det gifta paret kom att bo några månader i Kammaren till de flyttade till Stocktorpet i grannsocknen Östa Ed och blev torpare. Som torpare hade de egen bostad och kreatur med tillhörande åkermark. Detta var ett mindre lantbruk som de arrenderade. och som betalning för arrendet hade de skyldighet att utföra dagsverken hos markägaren. Stocktorpet var torp under Vindö så det var dit de fick bege sig för att utföra arbete. På Bygdebands hemsida kan man läsa mer om Stocktorpet.

Teodor och Kristina fick elva barn tillsammans mellan åren 1866 och 1886. Sex av barnen dog som barn. Deras förstfödda dog endast ett par månader gammal, liksom ett tvillingpar. En son dog samma dag han föddes. Två av barnen blev endast 16 och 17 år gamla.  Sönerna Anders (min farmors morfar), Gottfrid, Albert, Albin och Elvin överlevde till vuxen ålder.

Kristina avled i Stocktorpet 1904  i lungkatarr. Jag antar att Teodor behövde hjälp i torpet för  den 28 okt 1905 flyttade hushållerskan och änkan Alma Maria Andersson in. I november 1920 flyttade han med yngste sonen Elvin ifrån Stocktorpet och han hade då varit torpare i Stocktorpet i 55 år. Var de flyttade vet jag inte riktigt men det verkar som att de flyttade till någonstans på Vindö. Kanske fick de något rum där.
Teodor dog av ålderdom den 8 januari 1922 och anges då som torpare från Vindö.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s