Jag är en Helena

I slutet på 2015 var det rea på FamilytreeDNA så jag slog till på att uppgradera mitt DNA-test till ett mtDNA full sequence. I detta test så är det mitokondrie-DNA som analyseras. Detta DNA ärver man endast från sin mamma som har ärvt det från sin mamma som har ärvt den från sin mamma osv.  Med detta test kan jag bl.a få reda på hur min mödernelinje förflyttat sig från Afrika för sådär 100 000 år sedan till där min släkt finns idag.

Min äldsta kvinnliga ana i rakt nedstigande led på min mammas sida som jag känner till är Kerstin Persdotter född ca 1745 i Harplinge socken i Halland. Alltså: Kerstin födde Gunill som födde Pernilla som födde Anna Christina som födde Lovisa. Lovisa födde Ester som födde Kerstin som födde Birgitta och som födde mig. Min mamma, mina mostrar och morbröder, jag, min bror och mina mostrars barn har alla ärvt samma s.k haplogrupp.

Jag fick resultatet förvånansvärt snabbt, på mindre än en månad. Det visade sig att jag tillhör en vanlig haplogrupp, H. Med haplogrupp menas en grupp människor som har en gemensam anmoder/anfader och som har ärvt en viss mutation från henne/honom. Efter lite googlande har jag lyckats hitta lite information om denna haplogrupp. Haplogrupp H är den vanligaste mtDNA-haplogruppen bland den europeiska befolkningen, ca 41 % härstammar från denna huvudgren i Europa. Denna huvudgren brukar kallas för Helena efter Bryan Sykes bok ”Seven daughters of Eve” där han har delat in haplogrupperna i 7 olika grupper och namngett dem efter deras bokstav. Ursprungligen kommer vi ju alla från Afrika men någon gång lämnade min anmoder Afrika och därifrån tros min haplogrupp  ha uppstått  för 25-30 000 år sedan troligen mellan Västra Asien och Centralasien.

Haplogrupp H indelas sedan i ett antal undergrupper. Jag tillhör  ”kvist” nr 1 på huvudgrenen H, d.v.s H1. Subhaplogruppen H1 finns i hög frekvens  i framförallt Baskien, Iberiska halvön och norra Afrika. Min haplogrupp har ytterligare en förgrening så min fullständiga haplogrupp är H1bs

I min träfflista för den fullständiga sekvensen på mitokondrie-DNA finns bara tre personer med ”genetic distance” 3. Det innebär att vi skiljer oss åt på tre mutationer vilket är ganska mycket eftersom denna typ av DNA förändras långsamt över tid. En genetic distance på 3 innebär troligen att våra släktlinjer delade på sig för kanske 1000 år sedan eller ännu längre tillbaka. När det gäller dessa tre träffar har jag därför inte kunnat lista ut vår  gemensamma anmoder. Två av dem har angett att deras ”most distant ancestor” finns i Sverige och i områden som inte är alltför långt ifrån där jag har mina rötter på min mödernelinje. Den tredje har jag haft kontakt med och är en amerikansk man som försöker ta reda på sin mormors mors ursprung.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning, DNA-släktforskning, Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s